Inrichting Bergenstraat in Alveringem en Roesbrugge erg verwarrend: “Hier zijn dubbele huisnummers”

Lieve Taillieu (links) en Guido Van der Meersch en Myriam Verbeke noemen de Bergenstraat niet logisch. © AB
Redactie KW

Dat de Bergenstraat raar in elkaar zit, is wellicht een understatement. Het stuk van Beveren-aan-de-IJzer tot aan de Dode IJzer is Alveringems grondgebied; vanaf de Dode IJzer tot aan de dorpskern van Roesbrugge is de straat Poperings grondgebied. Niets aan de hand, ware het niet dat beide trajecten dezelfde huisnummers hebben. En dat is nogal verwarrend.

Lieve Taillieu en Eric Lagache zijn sinds drie jaar eigenaar van volkscafé ‘t Rohardushof. Hun pand ligt pal aan de Dode IJzer en is het eerste huis op Alveringems grondgebied voor wie van Roesbrugge komt. Lieve – die het café uitbaat – vindt ook dat de straat absurd ingedeeld is.

“De Dode IJzer vormt de scheiding tussen Alveringem en Poperinge”, schetst Lieve de situatie. “Maar de Bergenstraat loopt gewoon door. Je hebt dus nummers 1 tot 42 in het Alveringemse deel van de Bergenstraat en aansluitend onmiddellijk opnieuw nummers 1 tot 42 in het Roesbrugse deel van de Bergenstraat. Dat is wel raar, ja. Verwarrend ook.”

Probleem bekend

“Onze vertrouwde postbodes kennen de situatie”, gaat Lieve verder. “Maar het gebeurt niet zelden dat de koerierdienst van PostNL binnenkomt met een pakje dat niet voor mij is. ‘Dit is toch Bergenstraat 1’, zegt men dan. ‘Ja meneer, maar honderd meter verder is er nog een Bergenstraat 1’, is dan telkens mijn antwoord.”

Guido Van der Meersch en Myriam Verbeke bewonen de eerste huizen naast de Dode IJzer op Roesbrugs grondgebied, respectievelijk op huisnummer 42 en 29. Ook zij kennen het probleem. “Ik moet regelmatig de situatie uitleggen”, zegt Guido. “De naam Bergenstraat komt van het stadje Sint-Winoksbergen in Noord-Frankrijk. Een mogelijke oplossing zou zijn om het gedeelte dat op Roesbrugs grondgebied ligt, te veranderen in Sint-Winoksbergenstraat of kortweg Sint-Winokstraat.”

“De pakjesdienst belt regelmatig aan met een pakje dat niet voor mij is, maar voor de bewoners van de Alveringemse Bergenstraat 29 hier 100 meter verderop”, komt Myriam tussen. “Of het zijn stielmannen die op mijn bel duwen en de weg vragen. Op 1 september 2019 stopte de schoolbus zelfs aan mijn deur. ‘Mevrouw, we zijn hier om uw kindjes op te halen’, sprak de begeleidster. Ik wist direct hoe laat het was en heb hen naar het andere huisnummer 29 gestuurd. Ik ben 73 jaar, wat zou ik nog schoolgaande kinderen hebben? Veel mensen die de straat niet kennen, duwen op de verkeerde bel. En wij, bewoners van de Bergenstraat, zijn het soms wel beu om altijd naar de voordeur te moeten lopen. Wij zitten allemaal met hetzelfde probleem.”

Oplossing?

Wat een goede oplossing zou zijn, vragen we Myriam tot slot. Ze schiet in een bulderlach. “Oplossing? Er is geen oplossing voor dit probleem. Men zal de straatnaam of de huisnummers niet veranderen. Dat zou administratief nogal complex zijn. Maar het is toch goed dat je dit eens onder de aandacht hebt gebracht.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier