INGELMUNSTER: “Slechtste fietspad is straks beste van de regio”

Burgemeester Kurt Windels op het fietspad van de Oostrozebekestraat: "Het vele vrachtverkeer en het smalle fietspad zorgen voor een erg benauwend gevoel." (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Liefst 522 meldingen van slechte fietspaden leverde onze oproep op kw.be op. Burgemeester Kurt Windels noemt de Oostrozebekestraat in Ingelmunster zelfs het ‘slechtste fietspad van West-Vlaanderen’. De heraanleg sleept al jaren aan, maar na de paasvakantie gaan de werken definitief van start. “Straks beschikken we over afgescheiden fietspaden in beide rijrichtingen”, verduidelijkt hij. “En dan zal het slechtste fietspad het beste van de hele regio zijn.”

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘Op het slechte pad’.

“Ik laat mijn eigen kinderen momenteel niet per fiets langs de Oostrozebekestraat rijden.” Met één zin stelt Ingelmunsters burgemeester Kurt Windels de verkeerssituatie langs de N357 aan de kaak. “Dit is zonder meer het slechtste fietspad van de brede regio en misschien wel van de hele provincie. En daar willen we al lang iets aan veranderen. Heel lang. Ook de vorige bestuursploegen van onze gemeente ijverden al voor een complete heraanleg. Het dossier dateert zelfs nog van de vorige eeuw. Maar in het najaar van 2019 moet de Oostrozebekestraat er compleet anders uit zien.”

En dat is nodig. In juli 2016 kwam de 76-jarige Noël Vankeirsbilck er nog om het leven toen hij met zijn fiets gegrepen werd door een wagen. “De situatie is op vandaag allesbehalve ideaal. Het fietspad ligt slechts aan één kant van de rijweg, is niet afgescheiden en allesbehalve breed. Bovendien is ook het wegdek in slechte staat en het vele vrachtwagenverkeer kan bij fietsers voor een erg benauwend gevoel zorgen. Persoonlijk vermijd ik de straat per fiets zo veel mogelijk.”

Klaar in najaar 2019

Toch is er ook goed nieuws. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft om en bij de 5 miljoen euro uitgetrokken om het hele traject een make-over te bezorgen. Er komt een nieuwe rijweg, met daarnaast ook parkeerstroken, langs beide zijden afgescheiden fietspaden en nieuwe voetpaden.

Ik laat mijn eigen kinderen momenteel niet langs de Oostrozebekestraat fietsen

“Zonder overdrijven: straks is ons slechtste fietspad het beste van de hele regio”, benadrukt Kurt Windels. “Al nemen de werken wel veel tijd in beslag. Vijf jaar geleden vonden de onteigeningen plaats en twee jaar geleden gingen de werken van start. Nu zijn de nutsleidingen al geplaatst, maar sinds Pasen 2017 liggen alle werkzaamheden weer stil. Die worden op maandag 16 april opnieuw opgestart.”

“In de loop van het najaar van 2019 moet alles afgewerkt zijn. Daar kijken we enorm naar uit, want de oplevering zal nagenoeg gelijktijdig gebeuren met de ingebruikname van onze nieuwe centrumbrug.”

Na het Labadoux Festival op maandag 7 mei wordt ook het éénrichtingsverkeer in de Oostrozebekestraat en Gentstraat in Ingelmunster weer ingevoerd. “Zo blijft een vlotte circulatie mogelijk en kunnen de werken zonder onderbreking uitgevoerd worden.”

“En eens onze nieuwe N357 een feit is, hoeven we niet meer te vrezen voor de verkeersveiligheid van onze fietsers.”

Buurtschool: “Laat onze straat afgesloten”

Pal aan de N357 is ook de Sint-Jozefsschool te vinden. “De nieuwe situatie zal een zegen zijn, want nu laten we onze leerlingen geen honderd meter langs de Oostrozebekestraat rijden”, zegt directeur Jo Windels.

“Onze leerlingen kunnen nu per fiets niet richting het centrum rijden, ‘dankzij’ de staat van de Oostrozebekestraat. Daarom is de heraanleg een zegen voor ons, maar tegelijk hopen we dat de inrit vanuit de N357 naar onze school afgesloten blijft. Die opstelling ging bij de start van de werken in voege en kan zowel bij buren als ouders op veel begrip rekenen. Duimen dat dit na de heraanleg zo blijft.” Burgemeester Kurt Windels treedt de directeur bij. “Wij hebben oren naar dit voorstel, maar dan wel op een manier waarbij er indien nodig wel nog verkeer mogelijk is. Dit kunnen we met bijvoorbeeld bloembakken realiseren.”