Ingelmunster neemt 40 bewoners mee naar Pairi Daiza tijdens montage nieuwe brug

Redactie KW

Vier keer moeten de bewoners van de huizen tussen de Stationsstraat en de Waterstraat hun woning verlaten de komende weken. Ze worden geëvacueerd tijdens de montage van de metalen onderdelen van de nieuwe centrumbrug. Hiertoe moet een kraan van 30 meter hoog in actie komen en de verantwoordelijken willen geen enkel risico lopen.

“Er bestaat altijd een kans dat er iets fout loopt. Menselijk leed willen we hierbij vermijden. Daarom opteren we om het 40-tal bewoners tussen de Waterstraat en de Stationsstraat te evacueren”, zegt burgemeester Kurt Windels (De Brug/N-VA/Open VLD). De eerste keer dat ze hun huis uit moeten is morgen dinsdag al. “We bieden de betrokkenen een ontbijt aan in het jeugd- en ontmoetingscentrum. Om het leed te verzachten leggen we op een zondag een bus in naar Pairi Daiza. Een 25-tal bewoners gaf al te kennen mee te gaan”, aldus de burgemeester.

“Wij zullen ook van de partij zijn”, zegt bewoner Jan Desal die eveneens zijn woning moet verlaten. “We moeten terdege rekening houden met de momenten dat we niet in onze woning kunnen. Op werkdagen valt dat mee, omdat we toch onze woning verlaten om uit werken te gaan. In het weekend zal dat aanpassen zijn. Positief is dat dit goed is voor het sociale. Op die manier zijn we eens samen met de buurtbewoners.”

Momenteel wordt de kraan die de eerste van 14 metalen brugdelen in elkaar zal zetten gemonteerd. Als alles volgens plan verloopt komt ze morgen in actie. “De bouw van de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie in Ingelmunster schiet inderdaad goed op”, klinkt het bij waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv.

In de zomer van vorig jaar werd de oude Dorpsbrug afgebroken. Daarmee werd de laagste brug op het kanaal Roeselare-Leie, en dus het grootste knelpunt, weggewerkt. Een grote verbetering voor de scheepvaart op het kanaal. Ook de Mandelbrug werd afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe brug. Verder werden de funderingen en pijlers aangebracht, waarop de stalen brugonderdelen binnenkort zullen steunen. De nieuwe brug maakt deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen en de centrumvernieuwing van Ingelmunster.

(lees verder onder de foto)

Ingelmunster neemt 40 bewoners mee naar Pairi Daiza tijdens montage nieuwe brug

Maar vooraleer die kan afgewerkt worden, moet dus de metalen overspanning klaargestoomd worden. De 14 corresponderende onderdelen worden vanuit een atelier in Gent één voor één naar de werf gebracht met een schip. “De brug wordt in zeven stappen als een puzzel in elkaar gepast. Eerst zijn de buitenzijden aan de beurt, aan de kant van de markt en het station. Eindigen doen we in het midden met het sluitstuk, dat de brug eenmaakt”, aldus de bruggenbouwers.

De plaatsing van het middenstuk, meteen ook de spectaculairste fase van de werken, kan door iedereen die geïnteresseerd is aanschouwd worden op 22 september tijdens een kijkmoment.

Naast de tijdelijke evacuatie van de bewoners, zullen ook bepaalde omleidingen voor fietsers en voetgangers niet toegankelijk zijn tijdens de werkuren van de aannemer.

Fietsers en voetgangers kunnen om via de Lysbrug. De omleiding via het kasteelpark en de tijdelijke brug zijn niet toegankelijk op 28 augustus en 8, 9, 11, 22 en eventueel 23 september. Het jaagpad aan de kant van het station is afgesloten op 6, 7, 22 en eventueel 23 september.

Met het sluiten van de metalen constructie zijn de brugwerken nog niet voorbij. Daarna volgen nog de bouw van het betonnen brugdek, het wegdek en de fiets- en voetpaden. De installatie van de leuningen en de plaatsing van de wegmarkeringen vormen het echte sluitstuk. Eind 2019 moet dit een feit zijn.

(MI – Foto Frank)

Een overzicht van de omleidingsplannen kan je raadplegen via de website van Seine Schelde Vlaanderen: www.seineschelde.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier