Iepers schepen wordt even parkeerwachter

Schepen Diego Desmadryl. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Dit weekend wordt de Menenstraat in Ieper voor het eerst verkeersvrij gemaakt van zaterdag 14 uur tot zondag 18 uur. Schepen Diego Desmadryl wil dat het proefproject slaagt en steekt alvast de handen uit de mouwen door zelf parkeerwachter te spelen op de geïmproviseerde parking van het College. Onder de handelaars in de straat is er echter nog verdeeldheid over het proefproject.

Zaterdag 6 april om 14 uur gaat de Menenstraat dicht voor wagens en wordt het een verkeersvrije winkel-wandelstraat tot 20 uur. Ook op zondag 7 april is Koning Auto niet langer welkom in de straat van 14 uur tot 20 uur. Het gaat om een proefproject elk eerste weekend van de maand tot en met oktober. “De Menenstraat sluiten we af voor de Menenpoort, aan de kant van de Menenstraat, zodat de mensen vanuit de Frenchlaan het centrum en de extra gratis parking gemakkelijk kunnen bereiken”, legt schepen van Economie Diego Desmadryl (Open Ieper) uit. “Het verkeer zal dus onder de Menenpoort de mogelijkheid hebben om links af te slaan in de Bollingstraat richting parking College, de ondergrondse Novotel-parking en parking Albion Hotel. Aan de andere kant zal je het centrum en de Grote Markt kunnen bereiken via de Kauwekijnstraat.”

Aangezien het om een proefproject gaat, is het koffiedik kijken welke gevolgen de maatregel zal hebben voor de verkeersstromen in de stad, al lijkt het er alvast op dat de Cartonstraat en Gezelleplein veel meer verkeer zullen slikken van autobestuurders die via de Frenchlaan naar de Grote Markt willen rijden.

Parking

Fietsers mogen in principe wel nog doorrijden in de Menenstraat, maar het stadsbestuur vraagt toch dat ze afstappen. “Dit voor de veiligheid van de wandelaars, shoppers en kinderen die nu over de volledige weg verspreid kunnen lopen“, geeft de schepen nog mee.

Door het afsluiten van de Menenstraat zullen ook de 25-tal parkeerplaatsen in die straat niet meer beschikbaar zijn. De schepen maakt zich echter sterk dat er zaterdag om 14 uur geen auto’s getakeld worden. “We zullen in eerste instantie alles in het werk stellen om de mensen goed te informeren”, zegt Diego Desmadryl. “Ook de handelaars zullen dit goed opvolgen en ik ga er van uit dat het takelen van wagens niet nodig zal zijn en dat de mensen zich aan de aangeduide regelgeving houden.”

Voor wie een parkeerplaats zoekt, zijn er heel wat alternatieven. Zo bereikte het stadsbestuur een overeenkomst met het College om de speelplaats aan de Bollingstraat te gebruiken als tijdelijke parking tijdens de zaterdagen dat de Menenstraat verkeersvrij wordt gemaakt. “In het College zal een parkeerwachter worden ingeschakeld om de wagens op een ordentelijke manier te plaatsen en zo de maximale capaciteit van 45 wagens te garanderen“, zegt Diego Desmadryl. “Op de eerste zaterdag zal ik deze taak voor een deel zelf op mij nemen. In het College zal het erop aan komen om de bestuurders goed te informeren over het feit dat de poort van het College om 18.30 uur dicht gaat. Onder andere via flyers zullen we de mensen daarvan op de hoogte brengen.”

Voorbehoud

We legden ons oor te luisteren bij enkele handelaars en horeca-uitbaters in de Menenstraat en stelden vast dat er nog verdeeldheid heerst over het proefproject. De tegenstanders willen echter niet met hun naam in de krant komen. Zij vrezen vooral dat minder mobiele klanten hun winkel links zullen laten liggen als ze niet voor de deur kunnen parkeren. In ieder geval zijn de tegenstanders niet van plan om hun koopwaar buiten te stallen of op zondag de winkel te openen.

Een fervent voorstander is alvast Martin Priem van Optiek Priem. “Ze hadden dit al veel eerder moeten doen”, zegt hij. “Maar blijkbaar zijn er maar een paar conservatieve heethoofden nodig geweest om dat tegen te houden. Iedere fatsoenlijke stad heeft een verkeersvrije winkelstraat, dus waarom Ieper niet. Voor mij mag de straat iedere dag verkeersvrij gemaakt worden, ook tijdens de week. Maar goed, ik begrijp dat dit proefproject wel goed zal zijn om de tegenstanders van gedacht te doen veranderen.”

Marleen Vermeersch van koffie- en theezaak Karamel is misschien niet zo’n fanatieke voorstander van de verkeersvrije Menenstraat, maar wil het proefproject wel een kans geven. “Het is de moeite waard om te proberen, met het voorbehoud dat we kunnen stoppen als het niet goed blijkt te zijn”, zegt ze. “Het is een geruststelling dat het geëvalueerd zal worden. Het is ook belangrijk dat het alleen maar in de namiddag is. In de voormiddag gaan de mensen naar de markt en willen overal kunnen parkeren. We zien wel wat het wordt. Ik heb alvast extra tafeltjes en stoelen bijgekocht om het terras groter te kunnen maken. Als je mag, zet je snel een beetje bij.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier