Ieperlingen krijgen meer steps die sneller opladen

Redactie KW

Amper opgeladen, verdwenen QR-codes, schade en achtergelaten op vervelende plekken: menig Ieperling ventileerde onlangs een mening over het proefproject met de 150 elektrische deelsteps op sociale media. Een maand na de lancering eind juni evalueerde het Ieperse stadsbestuur de steps met het bedrijf dat ze op de markt bracht. Het resultaat: meer steps die ook sneller opgeladen worden en verder van het centrum kunnen rijden, en korting voor wie ze beter parkeert.

“Het bedrijf Bolt heeft ons bevestigd dat er problemen waren met de operator die de batterijen moet opladen”, zegt schepen van Smart City Dimitry Soenen (N-VA).

“We zijn overeengekomen dat ze alles in het werk zullen stellen om een minimum te halen van negentig procent aan opgeladen en operationele steps. De batterijen zullen dus frequenter opgeladen worden. Daarnaast blijkt bij een deel van de steps een probleem te bestaan met de bevestiging van de QR-code. Deze worden gelokaliseerd en krijgen codes, die op een betere manier bevestigd worden.”

De gebruikers worden straks gestimuleerd om de steps achter te laten op geschikte plaatsen. “Vanaf augustus krijgt elke gebruiker bij een volgende rit korting, als de step geparkeerd wordt op een van de voorziene plaatsen, die met het symbool ‘P’ staat aangeduid op de app. Met deze maatregel hopen we dat de gebruikers meer hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus Soenen.

Step in kanaal

Van zwaar vandalisme of diefstal blijkt weinig sprake. “Er werd eens een step in het water van het Kanaal Ieper-IJzer gedumpt ter hoogte van het houten brugje tussen de Westkaai en de Molenweg. De dader zou gekend zijn bij de politie. Daarnaast hebben we weet van één diefstal, maar dankzij de ingebouwde gps werd de step teruggevonden en zijn de daders geïdentificeerd.”

Het proefproject loopt nog tot eind september. De initiatiefnemers bekijken een vergroting van de operationele zone, die nu beperkt blijft tot het stadscentrum en de dichte omgeving errond.

“Uit de data van de eerste maand blijkt namelijk dat de steps voornamelijk gebruikt worden om van buiten de stad in het centrum te geraken, en omgekeerd. Om de operationele zone te vergroten, zullen extra steps geplaatst worden. Het gemiddeld verbruik bedraagt nu drie ritten per step per dag. Tijdens de warme en zonnige dagen in de week van 21 juli steeg dat verbruik zelfs tot 5,5 ritten per step per dag. De gemiddelde afstand bedraagt twee kilometer en de duurtijd tien min per rit. We zijn blij dat heel wat Ieperlingen en toeristen meestappen in dit verhaal en dat Bolt inspanningen levert om het gebruik van de duurzame steps te optimaliseren”, besluit Soenen.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier