Ieper verdubbelt autovrije zone op Dag van de Mobiliteit

Blikvangers onder de activiteiten op de Dag van de Mobiliteit zijn het overkop fietsen en deze bumpercarz, een moderne versie van botsauto's voor kinderen. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op 20 september vindt in Ieper de Dag van de Mobiliteit, voordien Autoloze Zondag, plaats. In vergelijking met vorig jaar wordt deze editie een stuk uitgebreider, met meer activiteiten én een grotere autovrije zone.

Op 20 september krijgen wandelaars en fietsers vrij spel in het Ieperse kernwinkelgebied en enkele omliggende straten. De zone wordt volledig verkeersvrij gemaakt tussen 12 uur en 18.30 uur, en parkeervrij vanaf 11 uur. Langs de Grote Markt, de Leet, Boterstraat, Menenstraat, Rijselstraat, Neermarkt, Diksmuidestraat en Elverdingestraat worden verschillende standen opgesteld en zijn tal van activiteiten voorzien.

“De totale autovrije zone is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld”, zegt burgemeester Emmily Talpe, bevoegd voor mobiliteit. “We beschouwen dit als het moment bij uitstek om vervoersmodi als de fiets en de step, maar ook deelsystemen zoals Cambio en Blue Bike, extra in de kijker te zetten. Daarnaast mikken we voluit op beleving voor gezinnen.”

Bumpercarz

Vanaf 13 uur valt er in alle deelnemende straten wel iets te doen voor bezoekers. Blikvangers zijn onder meer het overkop fietsen en de bumpercarz (een moderne versie van botsauto’s voor kinderen). Er komt ook een fiets- en rolschaatsparcours, minigolf, proefsessies met segway en elektrische trikes, een tentoonstelling van een 20-tal retrofietsen, springkasteel… Naar jaarlijkse gewoonte zullen fietshandelaars hun nieuwste fietsen voorstellen en komt er een tweedehandsmarkt voor fietsen. In de Elverdingestraat zal tevens het kunstenevenement Vern-event plaatsvinden.

“Extra troef die dag is het ook het Belgische Kampioenschap City Escape”, zegt burgemeester Emmily Talpe. “Dat vindt plaats in 24 steden, waaronder Ieper. Via een app nemen deelnemers het tegen elkaar op om zo snel mogelijk verschillende raadsels doorheen de stad op te lossen. Alle info is terug te vinden via de website www.bk-cityescape.be.”

Fietstocht

Tot slot werd er naar aanleiding van de Dag van de Mobiliteit ook een fietstocht uitgestippeld. “We merkten dat tijdens de coronacrisis heel wat gezinnen volop de eigen streek zijn gaan verkennen met de fiets. Om dat aan te moedigen, werkten we samen met de fietsersbond en gezinsbond ook een gezinsfietstocht met zoekopdrachten uit”, zegt Emmily Talpe. “Een gezonde, coronaproof activiteit!” Inschrijven voor de fietstocht kan via www.ieper.gezinsbond.be. Na inschrijving ontvangt men een beschrijving van de fietsroute en zoekopdrachten.

Een uitgebreid programma dus, en daar is schepen van Evenementen Diego Desmadryl (open Ieper) blij mee: “Het is voor ons als bestuur een uitdaging om in coronatijden evenementen samen te stellen die we veilig kunnen organiseren. Door een goede samenwerking tussen verschillende stadsdiensten konden we dan toch een gevarieerd én ruim aanbod samenstellen. Hou zeker de website van stad Ieper in de gaten, daar verschijnt binnenkort een handig overzicht met welke activiteit in welke straat plaatsvindt. Op de dag zelf voorzien we daarvoor ook affiches”, aldus Diego Desmadryl.

Coronamaatregelen

In het kader van corona dienen bezoekers ouder dan 12 jaar verplicht een mondmasker te dragen. Aan de in- en uitgangen van de autovrije zones worden desinfectiezuilen voorzien. De standen en activiteiten zullen voldoende verspreid staan. Er wordt gevraagd aan de bezoekers om een voldoende afstand te houden en de looplijnen te volgen.

Heb je één of meerdere tweedehandsfietsen of fietsaccessoires die je te koop wenst te stellen op de tweedehandsfietsenmarkt? Contacteer de dienst duurzaamheid via duurzaam@ieper.be of 057 45 16 72. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier