Ieper start met proefproject rond verkeersvrije Menenstraat

Het stadsbestuur en de handelaars uit de Menenstraat waren ruim aanwezig bij de start van het proefproject. (Foto EG)
Redactie KW

Vandaag begon het eerste weekend met een verkeersvrije Menenstraat tussen de Menenpoort en de Grote Markt. Het proefproject loopt tot oktober. Er werd gekozen voor één volledige zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

In het bestuursakkoord maakte het nieuwe stadsbestuur een paar maanden geleden de intentie tot een proefproject bekend, waarbij van april tot september op zondag de Menenstraat een verkeersvrije winkel-wandelstraat wordt tussen Menenpoort en Grote Markt.

Sinds de bekendmaking overlegde schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) met handelaars, bewoners en andere betrokken partijen over de concrete uitwerking. “De Menenstraat is een van de mooiste straten van onze stad. Daarom willen we deze straat optimaal tonen, ook aan niet-Ieperlingen en toeristen.”

Aan dit project ging er veel overleg met de handelaars van de Menenstraat vooraf. Er was eerst een vergadering en daarna ook nog een schriftelijke bevraging. De handelaars zelf verkozen een maandelijkse afsluiting van twee weekenddagen. Ze krijgen de mogelijkheid om op de verkeersvrije dagen hun waren ook op de voetpaden uit te stallen als ze dat willen.

Evaluatie

Het proefproject loopt dus één keer per maand tussen april en oktober. Daarna komt er een grondige evaluatie. Voor die evaluatie zal ook rekening gehouden worden met de mening van de bevolking want in de bevraging ‘Kvraagetaan …de Ieperlingen’ zat ook een luikje over de Menenstraat.

“Het is vandaag ideaal winkelweer, maar het moet allemaal nog op gang komen. Het is wennen“, zegt burgemeester Emmily Talpe. “Als het te zonnig is, zitten mensen liever op een terras of in hun eigen tuin. Het valt af te wachten wat het geeft. Je ziet dat de mensen wat onwennig zijn doordat ze niet op straat lopen, maar op het trottoir. Het is de bedoeling dat we tot oktober het proefproject verder laten lopen en dat we nadien gaan evalueren of het al dan niet een succes is. Het is al een hele grote stap dat we elk eerste weekend van de maand een autovrije winkelstraat creëren”, aldus burgemeester Talpe.

Om meer parkeerplaatsen te creëren, bereikte het stadsbestuur een overeenkomst met het College in de Bollingstraat dat de speelplaats gratis ter beschikking stelt en waar 45 wagens een plaatsje vinden. Men kan er gratis parkeren tussen 13.45 en 18.30 uur maar dan gaat de poort dicht.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier