Ieper opent pop-upfietsenstalling op Grote Markt

Schepen van Toerisme Diego Desmadryl en burgemeester Emmily Talpe bij het pand waar de fietsstalling komt. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vanaf 18 juli tot eind augustus pakt stad Ieper op zaterdag en zondag uit met een gratis fietsenstalling op de Grote Markt. Het stadsbestuur bereikte een akkoord met de eigenaars van het pand op het huisnummer 6, bij veel Ieperlingen bekend als de Clichy, om daarvoor de gelijkvloerse verdieping te gebruiken.

Wie in juli en augustus met de fiets naar Ieper trekt, kan tijdens het weekend gebruik maken van een gratis overdekte fietsenstalling op de Grote Markt. Het bestuur kwam tot een akkoord met de eigenaar van het pand dat momenteel leegstaat. “Zowel inwoners als bezoekers zullen hun tweewieler daar droog kunnen stallen, pal in het centrum. Dit pop-up initiatief zal onze stad nog aantrekkelijker maken voor fietsers deze zomer”, aldus burgemeester Emmily Talpe.

Nu heel wat Belgen hun vakantie in eigen land doorbrengen, verwacht Ieper dat het fietstoerisme deze zomer zal toenemen. “We willen zoveel mogelijk mensen warm maken om zich met de fiets te verplaatsen en de streek te verkennen”, zegt Diego Desmadryl, schepen van Toerisme en Lokale Economie. “Met deze inpandige fietsenstalling in het hart van de stad geven we hen de mogelijkheid om hun fietsen te stallen als ze gaan shoppen, langsgaan bij de restaurants en cafés of een van onze musea bezoeken. “Zeker nu veel mensen met duurdere (elektrische) fietsen en met koersfietsen rijden, klonk die vraag steeds luider”, vult burgemeester Emmily Talpe aan.

De Clichy

Stad Ieper vond na enig zoekwerk een beschikbare locatie met een topligging in de stad: Grote Markt 6, bij veel Ieperlingen bekend als de Clichy. “Voordelen van een inpandige fietsenstalling zijn dat de fietsen droog kunnen staan als het regent en dat we geen bijkomende openbare ruimte hoeven in te nemen”, vervolgt Emmily Talpe. “De gelijkvloerse ruimte van het pand is te koop en staat dus nog leeg. Deze week bereikten we een finaal akkoord om dit pop-upinitiatief te realiseren. De technische dienst van de stad voert nu enkele aanpassingen uit waardoor het pand vlot toegankelijk is met de fiets. Er zal steeds iemand aanwezig zijn in het pand om het parkeren van de fietsen in goede banen te leiden.” De fietsenstalling zal op zaterdag en zondag toegankelijk zijn van 10 uur tot 18 uur, en dat tot eind augustus. Nu zaterdag 18 juli gaat het initiatief van start.

Het Ieperse bestuur zegt volop in te zetten op fietsveiligheid en -comfort in de stad. “Een fietsvriendelijke stad is een prioriteit voor ons, en dit pop-up zomerinitiatief sluit hier goed bij aan. Nadien zullen we dit ook evalueren naar de toekomst toe”, besluit burgemeester Emmily Talpe. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier