Ieper en Zonnebeke wijken uitzonderlijk van strooiplan af en strooien alle wegen op grondgebied

Alle wegen op het grondgebied zullen een laagje zout krijgen.© TP
Alle wegen op het grondgebied zullen een laagje zout krijgen.© TP
Redactie KW

Overal strooien, ook in de wijken en de smalste landelijke wegen. Zonnebeke deed het dinsdag, Ieper volgt woensdag en dat is een primeur voor de Kattenstad. “Het blijft gevaarlijk glad, waardoor er een verhoogd risico bestaat op ongevallen.”

Tijdens winterprikken strooide Ieper de voorbije jaren telkens op een vast traject van 108 kilometer. Ook worden altijd alle fietspaden van de stad behandeld met pekel. “Het gaat om de grote invals- en verbindingswegen en schoolomgevingen. Dit strooiplan is voor iedereen raadpleegbaar op de stedelijke website”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Nu wijken we uitzonderlijk af van dit strooiplan omwille van de veiligheid. Er worden uitzonderlijke winterdagen voorspeld en het blijft dus gevaarlijk glad, waardoor er een verhoogd risico bestaat op ongevallen.”

210 kilometer extra

Alle Ieperse wegen op het grondgebied krijgen op woensdag een laagje zout. Het gaat om 210 kilometer extra, goed voor in totaal 318 kilometer. “Doorgaans wordt er een tiental gram zout gestrooid per vierkante meter, op de slechtste plekken kan dit aandikken tot twintig gram”, zegt Stijn Fertin, hoofd van de Ieperse technische dienst. “Door deze extra dikke laag is er minder inwerking nodig van verkeer op afgelegen plaatsen.”

“We hebben negentig ton zout extra besteld voor deze inspanning, die de stad in totaal ongeveer 10.000 euro kost”, aldus schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A). “We willen een hogere veiligheid, ook op de meest afgelegen plekken. Denk aan de rondes van postbodes, zorgkundigen die bij patiënten moet geraken en vrachtvervoer voor landbouwers.”

Vier tractoren

Het Iepers loon- en groenbeheerbedrijf Watteyne zal de klus klaren in één dag. “We hebben al vijftien jaar ervaring”, vertelt bestuurder Ann Vandenbroucke. “Er vertrekken ’s nachts vier grote tractoren. Het wordt een uitdaging, want strooien op zoveel wegen in één dag is ook nieuw voor ons, maar we halen veel voldoening uit ons werk. Door corona hoeven we geen rekening te houden met feestjes en kunnen we onze wachttijden en medewerkers goed op elkaar afstemmen.”

De stad wil het effect van deze uitzonderlijke strooironde evalueren voor de toekomst.

Al jaren geleden

In Zonnebeke zijn ze niet aan hun proefstuk toe. “Het blijft wel uitzonderlijk, want strooien op alle wegen is toch al ettelijke jaren geleden”, zegt burgemeester Dirk Sioen (#TEAM8980). “Ons strooiplan dekt 80 kilometer aan wegen. Afgelopen dinsdag werd gestrooid op de overige wegen, goed voor zo’n 200 kilometer in totaal.”

Andere gemeenten in de Westhoek, zoals Poperinge en Heuvelland, houden zich wel aan het traditioneel strooiplan. “Strooien op kleine wegen zonder verkeer heeft weinig zin”, klinkt het daar. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.