“Hou afstand bij het inhalen!”: Wevelgemnaar vraagt op ludieke wijze respect voor fietsers

Stefaan Lernout

Wevelgemnaar Patrick Demuynck (67) is bezorgd over hoe fietsers behandeld worden in het verkeer. Hij bond een zijdelingse stok aan zijn fiets om aan te geven wat de gepaste afstand is die automobilisten moeten aanhouden als ze een fietser voorbij steken.

“Ik ben bezorgd”, begint Patrick Demuynck (67). “Een groot deel van mijn beroepsloopbaan bracht ik door op de openbare weg als rijinstructeur voor motards. Het stoot mij tegen de borst dat het verkeersreglement minder en minder gerespecteerd wordt. Soms moedwillig maar vaak omdat het gewoonweg niet gekend is. Wat mij betreft mag het televisieprogramma Kijk uit onmiddellijk terugkeren, zodat de nieuwe verkeersreglementen kunnen toegelicht worden. Eind juni werd de veiligheidsafstand van fietsers buiten de bebouwde kom verhoogd naar anderhalve meter. Wie weet dat? Binnen de bebouwde kom blijft het een meter, maar wie houdt daar nog rekening mee? Daarom ben ik bezorgd.”

Verbaasde automobilisten

Onlangs fietste Patrick drie weken in Italië. Een land zonder fietspaden, maar waar men wel onverwijld die veiligheidsafstand respecteert. Het contrast met wat hij ziet in Wevelgem en bij uitbreiding Vlaanderen kon niet groter zijn. Hier razen sommige auto’s hem voorbij op tien centimeter afstand.

Daarom rijdt hij nu rond met een stok van bijna een meter aan zijn fiets, die de automobilisten aangeeft wat een veilige afstand is om een fietser in te halen. “Met de boodschap dat de veilige afstand om in te halen een meter is”, zegt Patrick. “Ik merk toch dat heel wat auto’s vertragen om mijn boodschap te lezen en dan daadwerkelijk de gevraagde ruimte laten.”

“Ik zie dat de automobilisten vertragen om te lezen wat er op mijn stok staat”

“Fietsstraten zijn een goede zaak”, bevestigt Patrick. “Maar ze zijn niet voldoende. Er moet in eerste instantie een mentaliteitswijziging komen bij de bestuurders. Zullen die braafjes achter iemand blijven rijden als die gedurende drie kilometer aan tien per uur rijdt? Ik denk het niet. Dan rij ik liever in Italië rond waar ze 90 kilometer per uur rijden maar wel ferm vertragen als ze een fietser inhalen.

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Geen stokken in de wielen, wel eentje aan zijn fiets. Patrick Demuynck uit Wevelgem is het beu dat auto's te dicht bij de fietsers komen rijden. "Chapeau voor de Italianen. Daar is het anderhalve meter en geen centimeter minder." Met de stok aan zijn fiets vraagt hij aandacht en respect voor de fietser. Lees meer over zijn ludieke actie: https://kw.be/nieuws/verkeer-en-mobiliteit/hou-afstand-bij-het-inhalen-wevelgemnaar-vraagt-op-ludieke-wijze-respect-voor-fietsers/article-normal-383753.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Vrijdag 12 juli 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/2155976384510850/500

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier