Horecazaken in afgewerkt deel Beernemsteenweg in Wingene opgelucht na einde van de werken

Stefaan en Kristof Devooght van Gasthof Wildenburg zijn net als Danny Bert, Mario Ver Eecke, Jaela Verheye en Cindy De Mil tevreden dat de ellende van de werken achter de rug is. © TVW
Redactie KW

In de Beernemsteenweg is dezer dagen een luide ‘oef’ te horen in de horecazaken waar de werken voor de deur tot het verleden behoren. Zo zijn onder meer restaurants ‘t Blauwhuis en Gasthof Wildenburg weer vlot bereikbaar. “Nu hebben we wel met overtreden snelheid te maken.”

De Beernemsteenweg (N370) krijgt een afgescheiden fietspad tussen de wijk Wildenburg en de Beernemstraat in het centrum van Wingene, werken die nog tot het najaar van 2020 zullen uitlopen. Begin deze maand werd de zone vanaf de Blauwhuisstraat tot en met het kruispunt van de Gravestraat wel al weer opengesteld voor lokaal verkeer, tot opluchting van de uitbaters van restaurant ‘t Blauwhuis en Gasthof Wildenburg. “De voorbije tien maanden zijn zwaar geweest“, getuigen Mario Ver Eecke, Cindy De Mil, Jaela Verheye en Danny Bert van ‘t Blauwhuis.

Middagpauze te kort

“Waren we pas met onze zaken gestart, dan hadden we wellicht de boeken mogen sluiten. Tijdens weekdagen zagen we onze omzet met 70 procent terugvallen. Niet verwonderlijk, want als je maar een uur middagpauze hebt, wens je natuurlijk niet twee keer tien minuten om te rijden. In november en december vorig jaar lag de werfput recht voor onze deur, waardoor we eigenlijk alleen via de smalle Kasteeldreef achteraan bereikbaar waren. De klanten kwamen met modder aan de voeten binnen, waardoor het na elke middagshift schrobben was om onze restaurants ‘s avonds proper te kunnen aanbieden.”

Ook voor leveranciers was het huilen met de pet op. “We moesten hen tegemoet rijden richting Gravestraat om drank, vlees, vis en groenten in onze auto’s over te laden”, vertellen Mario en Cindy nog.

Vanessa Vandewalle en Nico Derpoorter hebben het niet onder de markt de eerste weken na de opening van hun frituur.
Vanessa Vandewalle en Nico Derpoorter hebben het niet onder de markt de eerste weken na de opening van hun frituur.© TVW

Nico Derpoorter en Vanessa Vandewalle namen in mei frituur Frietfun in Wildenburg over en openden Bipsy’s Friethuis begin augustus. “Er was ons beloofd dat de werken op 15 juli volledig achter de rug gingen zijn. Uiteindelijk werd het niet alleen anderhalve maand later, nog altijd missen we het meeste doorgaand verkeer, omdat er ter hoogte van Wingene en Beernem borden blijven aangeven dat de straat doodloopt”, zegt Nico. “Nochtans geraak je hier vanuit het centrum van Wingene vlot door de omleiding Schaapsdreef en Gravestraat te nemen. Hadden we op voorhand zicht gekregen op die gang van zaken, we zouden dit risico nooit genomen hebben. Gelukkig kunnen we terugvallen op de inkomsten van onze foodtruck voor privéfeestjes.”

Kristof en Stefaan Devooght van Gasthof Wildenburg tonen zich alvast tevreden met het resultaat van de werken. “We hebben een mooie straat voor de deur, met de nodige parkeerplaatsen. En een afscheiden fietspad, waardoor klanten er niet meer moeten voor terugdeinzen om naar onze zaak te fietsen. Vroeger zat de vrees er bij velen goed in om door een vrachtwagen van de weg gemaaid te worden”

Sneller dan 50 per uur

De restauranthouders merken wel dat de weggebruikers die er al passeren zich nauwelijks aan de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur houden. “Dat is ons ter ore gekomen, maar eventuele metingen kunnen pas een realistisch beeld geven eens de weg weer volledig is opengesteld. Mogelijk zal het probleem zich vanzelf oplossen als er weer meer auto’s rijden”, zegt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove (CD&V). “Maar ik kan je garanderen dat snelheidsovertreders intussen veel kans maken om op de bon te vliegen.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier