Hinder voor scheepvaart in West-Vlaanderen

Redactie KW

Door de overvloedige regen van de voorbije dagen staan op heel wat waterwegen in West-Vlaanderen de waterpeilen hoger dan normaal.

Op verschillende bevaarbare waterwegen worden hier en daar (pre-)waakdrempels overschreden. Dat is momenteel het geval op kanaal Gent-Oostende (Aalter en Beernem), op de Leie (Lauwe, Menen, Sint-Baafs-Vijve …), op het kanaal Roeselare-Leie en op de IJzer (Lo-Fintele).

Waterwegen en Zeekanaal NV neemt maatregelen om het teveel aan water zo snel mogelijk af te voeren. De stuw van Schipdonk in Merendree en de stuw in Balgerhoeke staan volledig open zodat er bij laagtij zoveel mogelijk water afgevoerd kan worden via het Afleidingskanaal van de Leie. Er zijn ook afspraken gemaakt tussen Waterwegen en Zeekanaal NV en de Nederlandse waterwegbeheerder om extra water af te voeren via het sluizencomplex in Terneuzen.

Momenteel is er vloedregime op de Leie, de Boven-Schelde en de Dender. Dat betekent dat er vanwege de hoge stroomsnelheid niet gevaren mag worden op de Dender. Op de Leie en de Boven-Schelde krijgen schippers een waarschuwing mee. Verschillende sluizen worden ingezet om extra water af te voeren. Daardoor is er ook hinder voor de scheepvaart op het kanaal Roeselare-Leie en op het kanaal Gent-Oostende in Brugge.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.