Hinder in Kapelstraat zorgt voor discussie: “Handelaars afgesloten van buitenwereld”

Omwille van het evenement Manifiesta dat op 21 en 22 september georganiseerd wordt, is een deel van de Kapelstraat aan het MEC voor twee weken afgesloten voor verkeer. © MM
Redactie KW

Tijdens het weekend van 21 en 22 september wordt de tiende editie van het evenement Manifiesta georganiseerd. De Kapelstraat in de omgeving van het MEC Staf Versluys is daarom al sinds 11 september onderbroken. Samen met de werken verderop in de Kapelstraat zorgde dit volgens gemeenteraadslid Anuschka Steen de voorbije dagen voor ergernis bij de handelaars in de buurt.

Dirk Cattoir, voorzitter van het sinds dit jaar uit de raad verdwenen Neutraal Bredene, had het tijdens het vragenkwartiertje al aangekaart. “De combinatie van werken in de Kapelstraat ter hoogte van de Parking Shopping Duinen en het barricaderen van de straat aan het MEC zorgt ervoor dat 80% van de handelaars drie weken afgesloten is van de buitenwereld. Dit is ongehoord. En dat allemaal voor een ‘rood festival'”, ventileerde Cattoir zijn ergernis en die van _ volgens hem _ tientallen buurtbewoners. Cattoir liet ook opnieuw zijn ongenoegen blijken over de ‘vele wildparkeerders’ in zijn wijk tijdens het tweedaagse festival. Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) noemde Cattoirs opmerkingen misplaatst. “Ik bezoek jaarlijks Manifiesta en kan niet genoeg benadrukken dat tijdens die twee dagen de horecazaken stampvol zitten. Je mag dit gerust hoogdagen voor de plaatselijke middenstand noemen.” Het parkeerprobleem in de wijk Maria Duyne was volgens de burgemeester dan weer een zaak voor de verkeerscommissie.

Tijdens de gemeenteraad bleek ook Anuschka Steen (N-VA) zich zorgen te maken over de problemen in de Kapelstraat. “Op sociale media wordt steen en been geklaagd over de parkeerproblemen in en de toegankelijkheid van de Kapelstraat.” Anushka Steen vroeg zich af of het aanleggen van een (tijdelijke) af- en oprit naar de Koninklijke Baan geen soelaas kon brengen.

Geen extra oprit

Dat werd prompt door schepen Erwin Feys weggelachen. “Wij hebben hier geen zeggenschap over. Het beheer van de Koninklijke Baan hoort de hogere overheid toe. Ik zal u meteen ontgoochelen: een extra oprit naar de Koninklijke Baan komt er nooit. We zijn al blij dat de nieuwe afrit naar de parking werd goedgekeurd.”

Ik wil er geen doekjes om winden: de handelaars wacht zes maanden miserie – burgemeester Steve Vandenberghe

Burgemeester Vandenberghe merkte op dat hij de huidige kritiek had verwacht. “Ik wil er geen doekjes om winden: de handelaars wacht zes maanden miserie. We kunnen hier nog 30 infobrieven over schrijven naar de buurtbewoners maar dat zal niks veranderen aan het feit dat je nu eenmaal geen omelet kunt maken zonder een ei te breken. We moeten hier met zijn allen door.”

“De handelaars hebben gelijk: er moet gevreesd voor inkomstenverlies. Maar ik troost me met de gedachte dat de Kapelstraat er achteraf beter bij zal liggen. En met de nieuwe afrit van de Koninklijke Baan naar de parking bewijzen we onze middenstand straks absoluut een dienst.”

Zone wordt werf

Na afloop lichtte algemeen directeur Yannick Wittevrongel nog toe waarom de Kapelstraat aan het MEC ook voor twee weken wordt afgesloten. “We hebben vorig jaar bezoek gekregen van het FOD Veiligheid & Preventie (V&P). Die mensen hebben ons erop gewezen dat de zone rond Manifiesta als werf dient beschouwd te worden. Er worden daar twee weken lang inderdaad heel wat grote tenten, podia,… opgezet waarbij zwaar materiaal komt kijken.”

“V&P maakte ons duidelijk dat, mochten passanten gekwetst (of erger) raken tijdens werken in die zone, wij als gemeente verantwoordelijk zijn. We hadden dus geen andere keuze dan ook dit stukje Kapelstraat gedurende twee weken (de periode van op- en afslaan van het festivalterrein) af te sluiten voor het verkeer.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier