Hilde Maet wil met The Chain veilig fietsverkeer promoten: “Alle managers op de fiets”

Hilde Maet (midden) gaat elke zondag fietsen met Zwefie. © GJZ
Redactie KW

Hilde Maet wil meer mensen op de fiets krijgen, vooral voor de verplaatsing van en naar het werk. Om dit te stimuleren richtte ze de vzw The Chain op. Eerste wapenfeit is ‘Tournée Flandrienne’ die in september start. Tom Boonen en nog een aantal wielergoden beloofden al hun medewerking.

Hilde Maet (55) is een sportieve dame. Ze is lid van Recrea vzw en elke zondagmorgen fietst ze mee met Zwefie. Ze is blij dat de populariteit van de fietst toeneemt, maar is van mening dat er nog veel meer gebruik kan gemaakt worden van de tweewieler. “Er wordt tegenwoordig al veel gefietst, maar spijtig genoeg vooral op recreatief vlak. Waarom maken we geen gebruik van de fiets om van en naar het werk te rijden? Het aantal files zou verminderen en ook het milieu zou er wel bij varen.”, vertelt ze.

Fietshelm dragen

Hilde beseft wel dat er nog heel wat moet gebeuren om alles veilig te houden. “Ik denk dan vooral aan infrastructuurwerken. Een putje in de baan, een paaltje op de verkeerde plaats, goed onderhouden fietspaden, … Maar ook het dragen van de fietshelm is belangrijk. Op de koersfiets draagt men een helm, waarom niet op een gewone fiets?”

Om één en ander in beweging te zetten, heeft ze nu samen met Koen Vanwontergem (voorzitter van de raad van bestuur van vzw Save), de vzw The Chain opgericht. “Dit is een non-profitorganisatie die zich inzet voor de belangen van fietsers en e-bikers. Het doel van onze vzw is promotie maken rond veilig fietsen. Daarnaast zetten we in op e-mobiliteit en duurzame economische ontwikkeling.”

Tournée Flandrienne

Als eerste wapenfeit organiseren ze ‘Tournée Flandrienne’. “Het accent van de actie ligt op het woon-werkverkeer, ook voor de managers. Halfweg september, tijdens de Europese week van de mobiliteit, willen we zoveel mogelijk managers vijf dagen op fiets om naar en van het werk te rijden. We lanceren onze actie op vrijdag 18 september met een speciale rit, waaraan onder meer Gella Vandecaveye en Tom Boonen zullen deelnemen, van de Transfosite in Zwevegem naar het sporthotel Hotond in Kluisbergen.”

Daarnaast worden nog tal van ritten georganiseerd in de weken die volgen. “We starten dan telkens in een andere gemeente in de regio en laten ons vergezellen door een bekende oud-wielrenner. Deelnemen aan zo’n rit kost 50 euro.”

Nu al kunnen individuele tochten gemaakt worden. Deelnemen kan voor 10 euro. “De opbrengsten gaan enerzijds naar de werking van vzw The Chain om meer mensen op de fiets te krijgen en anderzijds willen we een mooi bedrag schenken aan de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK), misschien beter gekend als vzw Save.”

Carl Berteele

De actie Tournée Flandrienne kan nu al op heel wat belangstelling rekenen. Zo is Gella Vandecaveye meter en Sporza-journalist Carl Berteele, peter. Ook heel wat topmanagers hebben 18 september al in hun agenda genoteerd.

(GJZ)

Info via www.tourneeflandrienne.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier