Heuvelland maakt werk van betere toegankelijkheid in de dorpen

Burgemeester De Meyer op stap in Wulvergem met de deelnemers van de denkgroep.© foto EF
Burgemeester De Meyer op stap in Wulvergem met de deelnemers van de denkgroep.© foto EF
Redactie KW

Tine Tournicourt (66) uit Wulvergem is door polio blijvend verlamd aan haar rechterzijde. Dit weekend kwam ze samen met andere minder mobiele mensen in haar dorp om samen met burgemeester Wieland De Meyer de pijnpunten bloot te leggen. “We trokken van het dorpshuis naar de kerk en we kwamen over die afstand van amper 500 meter al zeven obstakels tegen.”

De problemen voor mensen met een mobiele beperking in het kleinste dorp van Heuvelland zijn enorm groot.

“Op de plaats waar de brievenbus hangt, kom je niet voorbij zonder over te hellen en zo bijna om te keren met de scooter. In de Hooghofstraat staat er op het voetpad een elektriciteitspaal en in ons dorpshuis is het niet zo makkelijk om binnen te rijden met de rolstoel of scooter. De aanzet met tegels is super, de afwerking met kasseien een ramp. Ook wie naar het kerkhof wil, moet zeer behendig zijn om heelhuids aan te komen.”

In haar oproep naar betere toegankelijkheid denkt Tine naast minder mobiele mensen ook aan ouders die met de buggy op stap gaan. “Ik blijf wedijveren om alle hindernissen in onze dorpen weg te werken. In Kemmel bijvoorbeeld is het voor mij onbegonnen werk om de Polenlaan over te steken. De kasseien daar zijn voor mij de hel.”

Betuttelend gedrag

Ondertussen werd in de gemeente Heuvelland een werkgroep opgericht waar ook Jan Matton (64) uit Loker deel van uitmaakt. “Ik weet jammer genoeg al de eetgelegenheden in Heuvelland waar er trappen zijn en ik kan meteen ook van elke zaak zeggen hoeveel. Deze zaken ga ik dus niet binnen omdat ik dat niet op individuele basis kan. Heel wat zaakvoerders zijn wel bereid om te helpen, maar ik wil af van dat betuttelend gedrag.”

Joris Delissen-Jacobs is dan weer lid van de seniorenraad en vrijwilliger in het woon- en zorgcentrum van Wijtschate. “Op stap gaan in de omgeving vraagt zeker sterke armspieren. Er is altijd wel een obstakel waar we de rolstoel lichtjes moeten voor opheffen om doorgang te krijgen.” De werkgroep trekt na Wulvergem ook naar de andere dorpen om zo tot een overzicht te komen van de aan te brengen verbeteringen.

(MD/ foto EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier