Het leven zoals het is op de politierechtbank : 15 smoesjes van dronken bestuurders

In het kader van de BOB-campagne, behandelde politierechter Bart Van Damme dinsdag 45 dossiers van chauffeurs. Maar welke smoesjes gebruikten de daders deze week in de vergeefse hoop aan een strenge straf te ontsnappen? Een overzicht van de 15 meest originele excuses…

Politierechter Bart Van Damme behandelde afgelopen dinsdag 45 dossiers van dronken chauffeurs. (Foto BP) © Benny Proot

De pijn verzachten na ongeval

1

“Mijn cliënt, een Damse schapenhoeder, had amper vier à vijf pintjes gedronken en was zeker nog in staat om te rijden. Tien getuigen kunnen dit bevestigen. Zelfs de plaatselijke pastoor die ook in het café aanwezig was. En wie durft aan zijn woorden twijfelen? Op 50 meter van zijn woning vloog zijn auto uit de bocht, toen hij een vos over de straat zag lopen en dacht dat die zijn schapen belaagde. De auto ging over de kop. Mijn cliënt zat vastgeklemd in zijn wagen. Hij rook een benzinegeur, bloedde en had pijn in zijn arm. Daarom greep hij naar de fles in zijn wagen. Hij wou de pijn verzachten. Maar hij was zeker niet dronken, toen hij achter het stuur kroop.” Met dit excuus verdedigde mr. Rik Depla zijn cliënt die na een cafébezoek met zijn auto in de gracht belandde. Pas op 18 december weten we of rechter Bart Van Damme hieraan geloof hecht. De politierechter stelde zijn vonnis uit, want de advocaat van de schapenhoeder wil de rechter nog een filmpje overhandigen van het bochtige traject in de gevaarlijke Damse veldwegen.

Goed nieuws voor zieke vrouw

2

“Mijn cliënte was zwaar ziek, maar kreeg heuglijk nieuws: haar bloedonderzoek was goed. Om dit te vieren ging zij met een vriendin uit en dronk enkele porto’s.” Dat pleitte mr. Rik Demeyer, wiens cliënte op 200 meter van haar huis tegen een ander voertuig reed en nadien te voet vluchtmisdrijf pleegde. De dame, een kinderoppas, had 1,7 promille alcohol in het bloed. Het leverde haar een boete van 600 euro en 45 dagen rijverbod op. Een milde straf gezien haar blanco strafregister.

“Al veel minder cannabis”

3

“Ik heb mijn cannabisgebruik fel verminderd.” Dat zei een gewoontegebruiker, die positief op drugs testte tijdens een wegcontrole van de politie. Om na te gaan of het aangewezen is deze drugverslaafde een levenslang rijverbod te geven, wil de politierechter hem medisch laten onderzoeken.

“Niet op de openbare weg”

4

“De motor van het voertuig van mijn cliënt draaide niet. Zijn voertuig stond zelfs niet op de openbare weg. Dus moet mijn cliënt vrijgepleit worden”, probeerde mr. Thierry Goegebeur. De vrachtwagenchauffeur die in 2012 al eens tegen de lamp liep, had 2,35 promille alcohol in het bloed, toen de politie hem in zijn wagen aantrof, met twee wielen op het voetpad. Hij moet 2.400 euro boete betalen en kreeg drie maanden rijverbod.

“Pedalen kwijt na liefdesbreuk”

5

“Sinds de feiten heeft mijn cliënt geen druppel alcohol meer aangeraakt”, pleitte mr. Gudrun Plaetevoet. “Hij was tijdelijk de pedalen kwijt, omdat zijn vriendin de liefdesrelatie beëindigd had. De man, een trucker, was met 3,7 promille (een record!) achter het stuur van zijn wagen gekropen. Hij had een hele nacht lang Kasteelbier gezopen.”

“Je mag blij zijn dat je het nog kunt navertellen”, zei de politierechter, die een rekening van 1.800 euro boete en drie maanden rijverbod, waarvan een deel met uitstel, presenteerde.

“Boos na ruzie met vriendin”

6

Een Knokse ex-steward werd tussen 2005 en 2008 vier keer veroordeeld wegens dronken rijgedrag. Volgens zijn raadsman zat hij in die periode in een depressie. “Omwille van zijn echtscheiding was hij beginnen drinken. Maar sinds 2008 had hij zich herpakt. Hij had zijn lesje geleerd na een celstraf: zes jaar lang dronk hij niet. Tot die fatale nacht in de lente van 2015. Hij zou blijven slapen bij zijn nieuwe vriendin, maar er ontstond ruzie. Midden in de nacht pakte hij woest zijn biezen om thuis te gaan slapen. Vijftig meter van zijn deur werd hij door de politie staande gehouden, omdat hij verdacht traag reed…”

“Dit is privéterrein”

7

“Dit is privéterrein.” Met die woorden probeerde een dronken snelheidsduivel de politie, die hem aan 150km per uur achtervolgd had, te slim af te zijn. Hij reed snel een private inrit in. Tevergeefs. Het voorval kost hem 600 euro boete en anderhalve maand rijverbod.

“Ik was op mijn moeder aan het wachten”

8

“Ik wist dat ik te veel gedronken had en was op mijn moeder aan het wachten. Zij zou mij naar huis voeren. Maar de politie verplichtte mij om mijn fout geparkeerde auto te verplaatsen.” Zo liep een dronken chauffeur tegen de lamp. “Je had moeten vragen om te blazen voor je wegreed, dan was je niet gestraft”, zei de rechter, die 1.200 euro boete en 45 dagen rijverbod schonk. De dader was vroeger al veroordeeld voor rijden onder invloed.

“Meer effect door slaaptekort”

9

“Het aangereden voertuig had zijn lichten niet op.” Met die woorden probeerde een vrouw die met 2,67 promille alcohol in het bloed tegen een stilstaand voertuig reed haar schuld te verdoezelen. Volgens haar raadsman had ze weinig geslapen na een drukke werkweek, waardoor het effect van de alcohol zich sneller en meer liet voelen. Verdict: 600 euro boete en 45 dagen rijverbod.

“Kon niet stoppen, want er was geen parking”

10

“Ik kon niet stoppen, want er was langs de weg geen plaats vrij om te parkeren.” Dat beweerde een chauffeur met 2 promille alcohol in het bloed, die een ander voertuig aanreed en vluchtmisdrijf pleegde. Het kost hem 1.200 euro boete en 75 dagen rijverbod.

“Foute vrienden”

11

Foute vrienden“, pleitte mr. Paul Maertens. “Mijn cliënt ging zijn springkasteel ophalen bij vrienden die een communiefeest hielden. Ze waren daar allemaal zat en hebben hem twee shots alcohol gegeven. Toen hij met zijn aftandse Volkswagen met open koffer aan 70km/u reed, werd hij tegengehouden door de politie. Jammer genoeg werd hij tijdens de blaascontrole misselijk, maar dat is geen bewijs van dronkenschap.” Politierechter Bart Van Damme achtte inderdaad de dronkenschap niet bewezen, maar gaf de chauffeur toch 1.200 euro boete en 45 dagen rijverbod voor andere inbreuken, waaronder intoxicatie.

“Uur vergeefs gewacht op taxi”

12

“We hebben meer dan een uur tevergeefs gewacht op die taxi. Dan hebben we maar zelf mijn auto genomen. Maar toen onze Bobette vroeger weg ging, ben ik onder druk van mijn vrienden achter het stuur gekropen.” Dat excuus gaf een jonge Knokkenaar na een bezoek aan het Casino. Het leverde hem 600 euro boete en een maand rijverbod op.

“Ex had onze flat leeggeroofd”

13

“Ik had ruzie met mijn ex-vriendin, die heel onze flat leeggeroofd heeft. Daarom ben ik in de alcohol gevlucht.” Dat zei een man die met 3,48 promille in het bloed dronken achter het stuur betrapt werd. Omdat het zijn zesde veroordeling betrof, kreeg hij 3.000 euro boete en drie jaar rijverbod. Zijn auto werd verbeurd verklaard.

“Plots Bob omdat ik het minst had gedronken”

14

“Ik had een afspraak met mijn man: hij zou Bob zijn die avond, maar plots veranderde hij van gedacht en begon zwaar te drinken. Omdat ik wat minder had gedronken dan de twee heren met wie ik op stap was, heb ik dan maar gereden”, aldus een de dame die 600 euro boete en een maand rijverbod kreeg.

“Advocaat rijdt ook soms op het fietspad”

15

Ik rij in een bocht ook af en toe op het fietspad.” Met die woorden probeerde een advocate tevergeefs haar cliënt te verontschuldigen. Hij zwalpte aan 80km/u over de baan, achtervolgd door de politie. “U hebt geluk gehad, meester, dat u zelf nog niet geverbaliseerd werd door de politie”, antwoordde rechter Bart Van Damme. De straf? 400 euro en drie maanden rijverbod.

(SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.