Heraanleg Stationstraat Oostkamp komt weer stapje dichterbij

Op het kruispunt Stationsstraat-Moerbrugsestraat komen middeneilanden, die veiliger moeten zijn voor fietsers. © GST
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Oostkamp zal de komende tijd werk maken van de herinrichting van de Stationsstraat en dit vanaf de rotonde aan Bpost tot en met het kruispunt aan de splitsing van de Moerbruggestraat en de Stationsstraat. Daarmee heeft het bestuur de intentie om de verkeersveiligheid te verhogen en omdat de huidige staat van de stationsstraat een renovatie vereist.

Tijdens de gemeenteraad werd de goedkeuring gevraagd en gekregen om een stukje grond, ongeveer 1100m² tussen de Stationsstraat en de Moerbruggestraat, aan te kopen. De grond is nu nog eigendom van de eigenaars van het kasteel Gruuthuse. “Deze grondverwerving is nodig om het nieuwe kruispunt met veilige fietsoversteekplaatsen te kunnen realiseren. We maken van de gelegenheid gebruik om de groeninrichting van dit perceeltje op te waarderen”, zegt burgemeester Jan de Keyser. Oostkamp betaald hiervoor 4.305 euro. Tevens werd het definitief ontwerp met aanbestedingsdossier goedgekeurd en kan nu de aanbestedingsprocedure opgestart worden om een aannemer aan te stellen evenals de goedkeuring van de offerte van Fluvius voor de vernieuwing van de openbare verlichting.

Voorziene werken

Het wegdek zal volledig vernieuwd worden. Het fietspad aan de kant van het kasteel wordt vrijliggend aangelegd, wordt afgescheiden van de rijweg door een haag en wordt verbreed tot 1,75 meter. Omdat het fietspad aan de noordzijde al grotendeels vrijliggend is en zich in goede staat bevindt, wordt dit niet heraangelegd. De borduren en greppels zijn in erg slechte staat en zullen vernieuwd worden.

Het kruispunt Stationsstraat/Moerbrugsestraat wordt heringericht om de verkeersveiligheid te verhogen, zeker voor de fietsers. Het kruispunt wordt duidelijker ingericht en er worden middeneilanden aangelegd ter hoogte van het kruispunt Stationsstraat en de Moerbruggestraat. Dit creëert een poorteffect, remt de snelheid af en laat fietsers toe om in twee keer over te steken. Eveneens wordt door deze opstelling de oversteken een beetje uit het kruispunt weggetrokken. Er komt nieuwe LED-verlichting en het bovengrondse net wordt ondergronds gebracht. Er zullen vier nieuwe armaturen geplaatst worden en deze led lichten zullen ‘s nachts niet gedoofd worden.

Geen oversteekplaatsen?

De gemeente streeft ernaar de werken zo veel mogelijk uit te voeren in de zomerperiode om de hinder voor woonwerk- en woonschoolverkeer zoveel als mogelijk te beperken. Een precieze timing, fasering en omleidingsregeling zal gecommuniceerd worden eens de aannemer is aangesteld en de nodige afspraken gemaakt zijn. De nutsmaatschappijen hebben hun voorbereidende werken ingepland vanaf de tweede helft april 2020. Ook deze werken zullen voor hinder zorgen. Verdere communicatie hierover volgt van zodra er duidelijke afspraken gemaakt zijn.

Tijdens de gemeenteraad stelde oppositiepartij Groen vragen over wat er zal gebeuren met de bomen die er nu nog staan, waarop werd geantwoord dat er al door de eigen gemeentelijke diensten een studie is gemaakt voor een heraanplanting. Dieter Van Parys merkte wel op dat er op het kruispunt geen melding was van zebrapaden waarop de verantwoordelijke schepen Delphine Roels antwoordde dat er inderdaad momenteel geen oversteekplaatsen zijn opgenomen in de planning maar wat nu is, er wel nog kan komen bij de afwerking.

De totaliteit van de werken wordt geraamd op 679.482,15 euro en er wordt een bedrag van 40.581,18 euro voorzien voor het opmaken van het ontwerp. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier