Handelaars Leieboorden: “Graag parking Budabrug wat extra promoten”

De Broelkaai tussen de Budastraat en de Kapucijnenstraat is weer open. Tot opluchting van de horecabazen in die laatste straat. Van het openstellen van het eerste deel van de Broelkaai maakte stad Kortrijk trouwens gebruik om eenrichtingsverkeer in te voeren op de Leiebrug. Enkel de wagens die vanuit de Budastraat komen, mogen de Broelkaai in. “Het is een volgende logische stap om tot autoluwe kaaien te komen”, stelt Axel Weydts.

Kevin Cosaert en Charissa Vervaeke zijn de uitbaters van De Bloesem. (Foto LOO)

De verlaging van de Broel- en Verzetskaai zitten goed op schema: rond Pasen moet de verlaging van de Leieboorden een feit zijn. Dinsdag rondde de aannemer opnieuw een fase af: toen werd de Broelkaai tussen de Budastraat en de Kapucijnenstraat opengesteld voor het verkeer. Meteen werd ook de Leiebrug eenrichtingsverkeer: enkel wagens die van de Budastraat komen, mogen die brug gebruiken. Automobilisten die vanaf de Dolfijnkaai komen, moeten dus verplicht de Leiestraat indraaien.

“De invoering van eenrichtingsverkeer op de Leiebrug is de volgende logische stap in ons plan om tot autoluwe Leieboorden te komen”, legt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) uit. “Op de Broel- en Verzetskaai willen we geen doorgaand verkeer meer, enkel bewoners willen we daar nog met de wagen toelaten. Doorgaand verkeer willen we zoveel mogelijk de R36 laten nemen en dan via bepaalde wegen naar het centrum laten rijden.”

“We beseffen dat het voor de Kortrijkzaan wennen zal worden, maar na een tijdje zal iedereen wel die reflex maken. Intussen is er al signalisatie aangebracht om de mensen op die gewijzigde verkeerssituatie te wijzen. De veranderingen zijn ook al doorgegeven aan Google Maps en aan ontwikkelaars van gps-toestellen, zodat bezoekers die op gps rijden automatisch de juiste route volgen.”

Vast cliënteel

De handelaars in de Kapucijnenstraat in de volksmond ook het Mirakelstraatje genoemd zijn alvast tevreden dat het eerste deel van de Broelkaai opengesteld is. De voorbije maanden waren ze een pak minder makkelijk bereikbaar. “Toen die grote werf in maart werd opgestart, had ik daar toch geen goed gevoel bij”, legt Dirk Coopman van brasserie ‘t Eiland uit. “Want werken gaan gepaard met miserie. Dat was bijvoorbeeld het geval in de maanden mei en juni. We hebben een goede voorzomer gekend, maar door de stof- en lawaaihinder konden we pas vanaf de vooravond ons terras gebruiken.”

Ondanks de mindere bereikbaarheid en de nodige overlast klaagt Dirk niet. “Ik ben al drie jaar bezig in ‘t Eiland en heb in die periode een vast cliënteel opgebouwd. Die klanten zijn door het zand en de modder blijven komen. Bovendien heeft ook een aantal verenigingen in ‘t Eiland onderdak en hun activiteiten zijn blijven doorgaan in het zaaltje op de eerste verdieping.”

Kevin Cosaert (27) en Charissa Vervaeke (25) van brasserie Bloesem zijn ook al drie jaar bezig en hebben eveneens een vast cliënteel. “Dat is een belangrijk gegeven gebleken”, vertellen ze. “Net als de aanwezigheid van de Budascoop trouwens. In elk geval: de afgelopen maanden waren onze weekends goed door de cinema en onze vaste klanten. De weekdagen waren kalmer, maar we bestaan nog en dat is het belangrijkste.”

Handelaars Leieboorden:

“Stad Kortrijk gaat voor een autoluwe Broelkaai en Verzetskaai. Daarom is er enkel eenrichtingsverkeer mogelijk op Leiebrug” – schepen Axel Weydts

Ondanks de werken en de daarbij horende hinder zijn de horeca-uitbaters dus positief gestemd. Dirk Coopman: “Al vind ik het jammer dat de parking op de Broelkaai is verdwenen. Voor horecazaken is het interessant als de klanten hun wagen vlakbij kunnen parkeren. Al moet gezegd dat we er met de verlaging van de Leieboorden een andere troef bij krijgen.”

Kevin Cosaert: “Vooral als je een ouder cliënteel hebt is het handig als zij dichtbij hun auto kunnen achterlaten: die mensen zijn soms niet goed meer te been. Parking Budabrug is niet ver, maar de ervaring leert dat veel mensen die nog niet zo goed weten zijn en sommigen denken dat het om een private parking gaat. Misschien moet stad Kortrijk die parking wat duidelijker aangeven en meer promoten?”

Buurtparkings

Axel Weydts, ook voorzitter van parkeerbedrijf Parko, begrijpt de opmerking over parking Budabrug. “Die parking op de hoek van de Budastraat en Dam is nu nog wat moeilijk te vinden door de werken aan het gebouw erboven”, stelt hij. “Maar daar komt binnenkort verandering in. Vorige week hebben we bovendien een nieuw parkeergeleidingsbord geplaatst aan de Budabrug om de parking beter aan te duiden. Behalve parking Budabrug heb je heel dicht bij de Kapucijnenstraat ook parking Broel.”

“Het is ook zo dat mensen altijd afgezet mogen worden aan de horecazaken in de Kapucijnenstraat, waarna de bestuurder ergens de wagen gaat parkeren”, besluit Axel Weydts.

Nieuwe Irish Pub gaat volgende zomer open

In de Kapucijnenstraat komt er ook een nieuwe Irish Pub. Patrick Foley, die op de Recollettenlei in Gent al de goed draaiende Irish Pub Foley’s runt, kocht dit jaar de vier leegstaande panden van drankenhandel Nuytten uit Menen. Die panden zijn wel aan een grondige renovatie toe, want staan al enkele jaren te verkommeren.

“Het oorspronkelijk doel was om in februari, maart van volgend jaar de pub te openen”, legt Patrick Foley uit. “Maar we hebben serieus wat vertraging opgelopen. De architecten zijn momenteel nog bezig om de plannen te verfijnen. Pas daarna kunnen we een bouwvergunning aanvragen. De sloopvergunning is al een tijdje een feit, maar die werken gebeurden ook nog niet.”

De Ierse Gentenaar wil wel dat het vanaf nu vooruit gaat. “Ik hoop dat we de Irish Pub volgende zomer kunnen openen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.