Handelaars blijven optimistisch tijdens wegenwerken: “We moeten er toch gewoon door”

Peter Desmet in zijn saladebar. © JS
Redactie KW

Op maandag 1 april zijn in Avelgem, een weekje later dan eerst gepland, de wegenwerken aan het kruispunt Doorniksesteenweg – Stationsstraat gestart. Voor de handelaren in de ‘winkelstraat’ van Avelgem een bittere pil om te slikken want hun winkels zijn nu veel moeilijker te bereiken. “Maar we blijven positief, we hebben geen andere keuze.”

Door Jan Steenhoudt

Al van ver zijn de geluiden van de werken te horen, maar pas bij het opdraaien naar het Stationsplein worden de ruimtelijke veranderingen in het Avelgemse centrum écht zichtbaar. Het 19de eeuws stationnetje, onveranderd gelaten, vormt er het hart van de nieuwbouw met een gloednieuwe parking en nieuwe voet- en fietspaden. Bovendien zijn er plannen voor een aangrenzend parkje, waardoor de stationsomgeving ook met natuurlijke ingrediënten zou opgesmukt worden.

Beetje ongerust

“Een goede zaak”, vindt Rudi Delft, eigenaar-uitbater van café de Volle Maan, dat op een steenworp van het station ligt. “De aanplanting van de bomen en de aanleg van het park zullen het nachtlawaai in de buurt een beetje dempen. Bovendien kalmeert het de mensen. De bomen voor mijn deur? Daar heb ik geen problemen mee. Oorspronkelijk wilden de werklui van Growebo (Gullegems bedrijf voor private en openbare werken, red.), die uitstekend werk leveren, een boom planten op de plek waar mijn terras moet komen. Daar heb ik op de wekelijkse werfvergadering een stokje voor gestoken. De burgemeester heeft geluisterd naar mijn grieven en het was snel opgelost“, vertelt Rudi Delft.

Rudi Dhelft van de Volle Maan.
Rudi Dhelft van de Volle Maan.© JS

“Ik ben echt niet ontevreden met deze werken”, vervolgt hij. “Mensen moeten pas zeuren als het eindresultaat tegenvalt. De buurt, die al jaren met verloedering en leegstand kampt, had dringend een opknapbeurt nodig. En dat er geen bussen meer zullen voorbij vlammen langs mijn café, is ook mooi meegenomen. Toch ben ik er niet helemaal gerust in. Als de werken niet klaar zijn voor de zomer, is dat een ramp. De braderie vormt immers een grote bron van inkomsten voor alle winkeliers. Bovendien plan ik dan zelf ook een groots feest voor het 30-jarige bestaan van het café, met buitenoptredens en al. Het zou jammer zijn als dat in het water komt te vallen.”

Minder klanten

Ook de andere winkeliers in de Doorniksesteenweg bekijken de werken met gemengde gevoelens, al houden de meesten er de moed wel in. “Het is van moeten”, zucht Dave Taelman van bakkerij Taelman. “We hebben geen andere keuze dan positief te blijven. Zo hebben we al veel plannetjes uitgedeeld, en zijn we ook meer aanwezig op Facebook“, zegt Dave.

Dave Taelman van bakkerij Taelman.
Dave Taelman van bakkerij Taelman.© JS

“Toch hebben we vandaag, op de eerste dag van de werken, al merkbaar minder klanten over de vloer gehad dan vorige week. Vanavond zal er heel wat brood over zijn, en morgen zullen we er gewoon minder moeten bakken. Onze klanten gaan begrijpelijkerwijze ergens anders naartoe, maar hopelijk komen ze naderhand terug. Gelukkig zijn er ook veel mensen die gezegd hebben dat ze onze bakkerij niet links zullen laten liggen. We zullen zien.”

Ludieke acties

Aan de overkant van bakkerij Taelman huist Peter Desmet met zijn Saladebar, een immer vrolijke positivo van 59 die als zelfstandige al heel wat woelige watertjes doorzwommen heeft. “Ik heb geleerd om zulke zaken te relativeren”, zegt Peter Desmet. “Ja, het wordt een moeilijke maand maar we moeten erdoor! Dikke pluim op de hoed van het gemeentebestuur overigens. Het nieuws over de werken kwam laat en bij verrassing, maar ze hebben twee weken lang zeer helder gecommuniceerd, en er hangen overal grote verkeersborden. Burgemeester Deseyn was hier ook om 6 uur ‘s morgens: chapeau”, zegt Peter.

De werken zorgen ervoor dat de handelszaken moeilijker te bereiken zijn.
De werken zorgen ervoor dat de handelszaken moeilijker te bereiken zijn.© JS

“Ik blijf alleszins niet bij de pakken zitten en plan verschillende ludieke acties om de boel wat op te vrolijken”, glundert Peter Desmet. “Vandaag, 1 april-gewijs, heb ik de mensen wijsgemaakt dat Jani Kazaltzis de opening van de werken luister kwam bijzetten in mijn zaak. Er waren dan ook velen teleurgesteld toen ze enkel mij, mét pruik en feestsjaal, uit mijn keuken tevoorschijn zagen springen. (lacht) Ook ‘broodjes wegenwerken’ zijn hier te koop, en in de nabije toekomst komt er misschien nog een uitbreiding van het assortiment, met ‘broodjes waterleiding’ en eventueel ‘broodjes bouwvakkershelm’. (lacht)

Hinderpremie

Ook kledingwinkel De Kinderkorf weigert de wegenwerken met een negatieve blik tegemoet te treden. “Waarom zouden we ook? Een bakker zal minder brood kunnen bakken, maar de kleren die ik verkoop, hangen hier nu eenmaal. Al zal de zomerverkoop wellicht wat minder zijn. Of de werken nu of binnen een paar jaar plaatsvinden, maakt niet uit: ze moesten gebeuren. Het enige waar ik mee zit, is de slechte communicatie met Helkijn, waar er óók wegenwerken bezig zijn. Dat belemmert de doorgang naar Avelgem nog wat meer. Jammer genoeg heeft het gemeentebestuur ons daar nooit van op de hoogte gesteld.”

Handelaars in Avelgem kunnen door de wegenwerken in aanmerking komen voor de hinderpremie van 2.000 euro, uitgereikt door het Vlaamse overheidsagentschap innoveren en ondernemen, en sinds 1 juli 2017 de opvolger van de rentetoelage en inkomenscompensatievergoeding. De premie is bestemd voor kleine handelaars, die ‘ernstige hinder ondervinden van werken aan de deur van hun zaak’. Handelaars ontvangen normaliter een brief met verdere instructies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier