Grote werken in Snaaskerke hervat

Schepen van Openbare Werken Geert Deschacht bij de werken in het centrum van Snaaskerke. © TVA
Redactie KW

In de Gistelse deelgemeente Snaaskerke zijn de grootschalige werken opnieuw hervat om de dorpskern helemaal te vernieuwen. “De werken lopen zoals gepland, al werd de fasering door de coronacrisis wel wat aangepast”, zegt schepen van Openbare Werken Geert Deschacht (Open VLD).

De opzet van de werken is intussen bekend. Snaaskerke is de laatste deelgemeente van Gistel die een grondige opfrisbeurt nodig heeft, na het stadscentrum, Zevekote en Moere. Je kan er ook moeilijk naast kijken: de Dorpsstraat naast fietsroute Groene 62 ligt helemaal open.

“Alles verloopt zoals gepland”, zegt schepen Deschacht. “De werken lagen evenwel stil tussen 18 maart en 27 april, toen de coronacrisis uitbrak. Daardoor werd de fasering wat aangepast. Fase 1 van de dorpskernvernieuwing is opgedeeld in zeven ‘hoofdstukken’, zeg maar. Daarvan werd deel 4, het tweede stuk van de Vrijheidsstraat, aangepakt vóór deel 3, waarbij aan Dorpsstraat en Stationsplein werd gewerkt.

Gebrekkige signalisatie

Daardoor werd het fiets- en wandelpad tussen de Haverstraat en Gerststraat breder aangelegd en konden bewoners van beide straten makkelijker uitrijden richting Tarwestraat en Vrijheidsstraat. De aannemer voert de werken uit zoals voorgeschreven. Klein minpunt: de gebrekkige signalisatie. Op mijn vraag en dat van de politie werd deze finaal wel op punt gesteld.”

Grote lijken vielen er tijdens de werken niet uit de kast, op enkele nutsleidingen die niet lagen zoals op de plannen vermeld. De Dwarsstraat en Vrijheidsstraat tot aan de schoolomgeving zijn voorzien van nieuwe riolering, voetpaden en parkeerplaatsen. “Er is ook al een groenzone voorzien, de beplanting volgt in het najaar. Beide straten kregen ook al een onderlaag met asfalt. In de Dorpsstraat bij het Stationsplein ligt er al riolering en de rijweg kreeg ‘minder hinder’-steenslag”, zegt de schepen.

Er is ook al een groenzone voorzien, de beplanting volgt in het najaar

Het bouwverlof zit erop en de werken worden nu dus hervat. “Deze week startten archeologische werken rond de kerk, die twee tot drie weken zullen duren. Ook de verdere afwerking van de Dwarsstraat en Vrijheidsstraat tot aan gemeenteschool de Horizon staat gepland.” In de Dorpsstaat bij het Stationsplein worden de woningaansluitingen afgerond en start de bovenbouw. Eind augustus volgen de rioleringswerken in het schuine stukje van de Dorpsstraat, daarna starten de werken van de nutsmaatschappijen”, geeft schepen Deschacht nog mee.

1 september

Straks begint het schooljaar opnieuw en moeten de werkzaamheden rekening houden met de schoolgaande kinderen. “De organisatie hiervan bespreken we op onze wekelijkse werfvergaderingen, waarop ik zelf steevast aanwezig ben. Uiteraard verliezen we de verkeersveiligheid voor de kinderen niet uit het oog. Het is ook de bedoeling om een (soort van) bewonersvergadering te organiseren voor de tweede fase van de dorpskernvernieuwing. Hierbij worden de IJzerwegstraat, Snaaskerkestraat en Dorpsstraat van het kanaal tot aan de kerk vernieuwd. Het studiebureau is nu volop bezig met het maken van de voorontwerpen.” (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier