Grote wegenwerken in Middelkerke van start: “Verkeershinder zoveel mogelijk beperken”

De eerste werken starten al op maandag 30 september. Op de foto zien we bevoegd schepen Eddy Van Muysewinkel. © LC
Paul Bruneel

Er zijn grote wegenwerken op til in enkele Middelkerkse deelgemeenten. Het gaat om Mannekensvere, Schore en Sint-Pieters-Kapelle waar niet enkel de weg wordt vernieuwd, maar er ook veilige fietspaden komen.

De werken starten al op maandag 30 september langs de Brugsesteenweg en de eerste fase van de werken vindt plaats tussen de Diksmuide- en de Schorestraat. Vanaf 30 september tot april van volgend jaar worden er nieuwe grachten aangelegd en wordt werk gemaakt van de vernieuwing en het plaatsen van nieuwe nutsleidingen in de richting van Sint-Pieters-Kapelle. Als alles meezit, wordt dan op 4 november gestart met de aanleg van nieuwe riolen en de herinrichting van het kruispunt van de Brugsesteenweg met de Schorestraat. Deze werken zullen duren tot einde februari 2020.

Schepen van Openbare Werken Eddy Van Muysewinkel: “Het kruispunt zal voor alle verkeer afgesloten worden op de momenten dat er aan het kruispunt werken worden uitgevoerd. Dat zal alleen gebeuren als het echt nodig is, want we willen de verkeershinder zoveel mogelijk beperken. De doorgang tussen Mannekensvere, Schore en Sint-Pieters-Kapelle, de Leeuwenhof- en de Hunckevlietstraat zal niet mogelijk zijn tijdens de werken aan het kruispunt.”

Omleidingen voorzien

Er zijn uiteraard een aantal omleidingen voorzien. Wie naar Schore wil, neemt best afrit 3 Nieuwpoort en rijdt dan via Pervijze naar Schore via de plaatselijke binnenwegen. Wie naar Mannekensvere wil, neemt eveneens afrit 3 om dan via Ramskapelle en Sint-Joris Mannenkensvere en de plaatselijke binnenwegen zijn bestemming te bereiken. In april 2020 start de aanleg van nieuwe fietspaden. Dit kan nu nog niet gebeuren omwille van onteigingsperikelen. Een aantal eigenaars gaat niet akkoord met de plannen.

Het is vooral de bedoeling om alles mooier en veiliger te maken – schepen Eddy Van Muysewinkel

Niet alleen voor het doorgaand verkeer, maar vooral voor de inwoners van de dorpen brengen deze werken heel wat veranderingen met zich mee. Het gemeentebestuur laat in een brief aan de inwoners weten dat de toegang tot de boerderijen en de akker- en weilanden zal worden gegarandeerd, eventueel met een tijdelijke ontsluiting. De huizen binnen het kruispunt Brugsesteenweg/Schorestraat zullen tijdens de werken aan het kruispunt tijdelijk afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer. De auto’s kunnen geparkeerd worden ter hoogte van de Spermaliehoeve. De mensen die binnen de werkzone aan het kruispunt wonen, zullen hun restafval, papier en PMD buiten de werfzone moeten plaatsen.

Schepen Eddy Van Muysewinkel: “Het is vooral de bedoeling om alles mooier en veiliger te maken. Langs beide kanten van de Brugsesteenweg komt een fietspad. In een eerste fase wordt dit voorzien richting Mannekensvere, in een tweede fase naar Schore toe en in een volgende fase richting Sint-Pieters-Kapelle. Deze wegen in het hinterland worden heel veel gebruikt door fietsers, daarom ook dat het heel belangrijk is dat we deze fietspaden aanleggen. Na deze werken wordt ook de rijweg vernieuwd en wordt Mannekensvere heringericht.”

Eindfase Westendelaan

De weg krijgt een ander profiel wat de veiligheid ten goede komt. Dat is nodig want er wordt vaak snel gereden. De schepen meldt ook dat deze en komende week de werken worden voltooid aan de Westendelaan in Westende. Het gaat om werken in de Langestraat en de Hofstraat. Het kruispunt van de Soetaertstraat met de Westendelaan gaat hierdoor tijdelijk dicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier