Groen presenteert fietsplan voor Wevelgem: “Dit is een koersgemeente, geen fietsgemeente”

Partij Groen wil kinderen veilig naar school laten fietsen. © SLW
Redactie KW

Oppositiepartij Groen stelt volgende week vrijdag tijdens de gemeenteraad haar fietsplan op. Groen meent dat alle of enkele van de zeven punten kunnen meegenomen worden door het beleid, in de opmaak van een breed gedragen fietsplan. De partij dringt er onder meer op aan om dringend een veilige fietsverbinding te maken tussen de verschillende deelgemeenten.

Het zevenpuntenplan werd opgemaakt in samenspraak met ervaringsdeskundigen uit de verschillende deelgemeenten. Dat zijn inwoners die de fiets dagelijks gebruiken voor school- en werkverkeer. “We zien meer en meer cargobikes in het straatbeeld”, stelt voorzitter van Groen Arne Deflo vast. “Dat is positief, het betekent minder auto’s. Deze fietsen nemen echter ook hun plaats in op de openbare weg en parkeren op het voetpad bij de bakker en beenhouwer. Wij vragen daarom dat er in de buurt van handelaars parkeerplaatsen voor auto’s worden vervangen door fietsparkeerplaatsen.”

Geen auto’s in de spits in de Vrijstraat

Groen verzamelde onder het viaduct van de A19 dat Wevelgem en Moorsele verbindt via de Moorsele- en Vrijstraat. Het tijdstip, net na de werkspits, was bewust gekozen. De smalle weg wordt door onvoorstelbaar veel auto’s genomen. “Auto’s kunnen hier niet dwarsen, daarvoor zijn er links en rechts uitwijkmogelijkheden”, stelt gemeenteraadslid Carlo De Winter. “Maar wat met de fietsers? SPWE kreeg een recordaantal inschrijvingen binnen van eerstejaars, en de grootste groei komt van leerlingen uit Moorsele die voornamelijk de Vrijstraat nemen om naar Wevelgem te fietsen. In de ochtendspits delen zij die weg met de gehaaste auto’s. Een uiterst gevaarlijke situatie.”

Er zijn inspanningen, maar die zijn onvoldoende. Vandaar onze bijdrage tot een breed gedragen fietsplan

Dat blijkt, want met de regelmaat van de klok dendert een auto onder de brug door die – door onze aanwezigheid – op de rem gaat staan. “Laat de gemeente Wevelgem een verzinkbaar paaltje plaatsen onder de brug”, vraagt Lien Vanderjeugt. “Dat paaltje staat er op schooldagen, ‘s morgens en ‘s avonds. Buiten die momenten zakt het paaltje weg in het wegdek en kunnen auto’s passeren.”

Breed fietsplan

Deze en andere voorstellen stelt Groen volgende vrijdag voor op de gemeenteraad. “Wevelgem pakt uit met de slogan dat ze een fietsgemeente zijn. Dat willen we even nuanceren. Wevelgem is vast en zeker een koersgemeente, maar nog geen fietsgemeente. Er gebeuren zeker inspanningen, zoals de geplande fietsbrug tussen Gullegem en Wevelgem, maar die zijn nog onvoldoende. Vandaar onze bijdrage tot een breed gedragen fietsplan.” (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier