Grens met Frankrijk wordt ondanks rode zone niet afgesloten

Alhoewel Franse regio's tegen de Belgische grens rood kleuren, gaat de grens toch niet dicht. (beeld Getty Images) © Getty Images
Redactie KW

De grens tussen België en Frankrijk blijft open, zonder grenscontroles. De afgelopen dagen waren er hierover op de sociale media nogal wat misverstanden. Oorzaak was blijkbaar een foute vertaling van de regels door het ministerie. Grensbewoners en -arbeiders kunnen dus gewoon de grens over en weer blijven steken voor korte dagelijkse reizen.

Voor de inwoners van de grensregio verandert er weinig. Ze genieten van een speciaal statuut. Wervikanen die bijvoorbeeld in Wervicq-Sud naar de bakker, slager, apotheker of de supermarkt Match willen, hoeven zich alvast geen zorgen te maken

Vanaf vrijdag 18 september om 16 uur zijn de departementen Nord en Pas-de-Calais geclassificeerd als rode zones voor België. Toerisme is niet meer toegelaten naar deze departementen. Grensbewoners en grensarbeiders kunnen de grens oversteken voor korte dagelijkse reizen van korte duur zonder dat ze bij hun terugkeer naar België zich moeten laten testen. Ze mogen zich dus verplaatsen naar het werk of om boodschappen te doen, een familielid of een kennis te bezoeken of te gaan wandelen, te mountainbiken of te fietsen.

Inwoners uit Frankrijk kunnen nog steeds zonder beperking naar België komen, ook wanneer ze woonachtig zijn in een rode zone. Wat voor de lokale handel en horeca in Wervik alvast goed nieuws is want er komen diverse klanten van over de grens.

Meer info op www.wervik.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier