Gratis parkeren in De Haan: wie zoekt, die vindt

Volgens Rudy Claus werkt het gratis parkeren ook nog steeds, en dus ziet hij geen reden tot verandering. "Zelfs op toeristische topdagen in juli en augustus, kan je in onze badplaats de wagen altijd kwijt." (Foto WK)
Redactie KW

Sinds Nieuwpoort in 2013 het betalend parkeren invoerde, is De Haan de laatste kustgemeente waar we de wagen gratis kwijt kunnen. En daar komt volgens bevoegd schepen Rudy Claus ook niet meteen verandering in. “Wij zien het gratis parkeren als een troef. En aangezien we aan de kust de grote uitzondering zijn, is het zelfs een beetje het uithangbord van onze gemeente. Voor een echte shoppingstad als Oostende vind ik de tarieven bijvoorbeeld best hoog, zeker als je ondergronds parkeert”, klinkt het.

‘Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Parkeren

De opties voor een ondergrondse parking of parkeertoren hebben ook in De Haan ooit op tafel gelegen, zegt schepen Rudy Claus. “Maar voor een relatief kleine gemeente als De Haan zou het financiële plaatje gewoon niet kloppen. Wanneer je 365 dagen per jaar met een parkeerprobleem zit, is zo’n betalende parking natuurlijk wel rendabel. Maar als die alleen gebruikt zou worden bij grote topevenementen zoals de Reuzenfeesten of Trammelant, is het sop de kool niet waard.”

“Geen gedoe”

Volgens Rudy Claus werkt het gratis parkeren ook nog steeds, en dus ziet hij geen reden tot verandering.

“Zelfs op toeristische topdagen in juli en augustus, kan je in onze badplaats de wagen altijd kwijt. Het enige wat we daarvoor van de mensen terugvragen, is een beetje goede wil: op een drukke zomerdag kan het al eens gebeuren dat je na het parkeren nog een paar honderd meter te voet moet afleggen. Langs de Koninklijke Baan is dat bijvoorbeeld vaak het geval, maar na even zoeken vind je toch altijd wel een plekje.”

Geen gedoe met parkeerautomaten dus in De Haan. Wel werd destijds, op vraag van de handelaars, in de winkelstraten een blauwe zone ingevoerd om de circulatie van het verkeer te bevorderen. Zo kan je in het centrum van De Haan met de parkeerschijf bijvoorbeeld maximum twee uur blijven staan in de Stationsstraat en op het marktplein, in Wenduine is de parkeerschijf verplicht in onder meer de Kerkstraat. “Vorig jaar hebben we het systeem in Wenduine uitgebreid naar delen van de Langestraat, de Pauwaertstraat en de Oostlaan. Sommige inwoners zijn er vragende partij voor een systeem van bewonerskaarten, maar vanwege de vele appartementen is dat moeilijk haalbaar. Langs de Ringlaan komen er overigens veertig extra parkeerplaatsen bij.”

“Perfect houdbaar”

In De Haan-Centrum blijft het, ondanks de blauwe zone, soms zoeken naar een parkeerplaatsje in de Stationsstraat. “Om boodschappen te doen, kan je de wagen ook kwijt op de parking aan de Oude Loskaai. Maar er staan in de Stationsstraat vaak wagens die daar eigenlijk niet moeten staan, en daar moeten we streng op toezien. Er werd ook een tijdje beweerd dat bezoekers hier, vooral in Wenduine dan, gratis komen parkeren om vervolgens de kusttram te nemen naar Blankenberge. Maar we hebben dat laten controleren en er bleek niets van aan”, zegt Claus.

“Zolang we dat goed opvolgen, is het systeem met de blauwe zones dus perfect houdbaar. De komende maanden worden de controles op het naleven ervan ook effectief weer opgevoerd.”

(WK)