Gouverneur Decaluwé pleit voor nultolerantie: “Verbied verkoop van alcohol langs snelweg”

In Rekkem werd de aftrap gegeven van de Verkeersveilige Week. In het bijzijn van provinciegouverneur Carl Decaluwé doken de agenten de nacht in voor de grootschalige controles.

Tijdens de briefing werd de toon meteen gezet. “Jarenlang hebben we ingezet op sensibilisering, visibiliteit en bewustwording van de gevaren van alcohol achter het stuur”, zei Carl Decaluwé (CD&V). “Maar schijnbaar zijn onze pogingen een slag in het water geweest, want West-Vlaanderen blijft ee van de slechtste leerlingen van de klas, wanneer het gaat over drinken en rijden. Tijdens de Verkeersveilige Week, zetten de lokale politiekorpsen kleine, mobiele dispositieven in werking. Tijden veranderen en wij moeten ons aanpassen. Een grote opstelling wordt binnen de kortste keren via social media wereldkundig gemaakt, waardoor deze zijn effect verliest.”

Gouverneur Decaluwé pleit voor nultolerantie:

“Mobiele controles kunnen snel en efficiënt worden ingezet én verplaatst, waardoor de pakkans groter wordt. Ik pleit voor een zero-tolerance voor wie dronken achter het stuur wordt gepakt”, klonk het fors. “Hardleerse chauffeurs moeten we helaas op die manier aanpakken, willen we onze wegen veiliger maken. Het sneller verplicht inbouwen van een alcoholslot zou veel menselijk leed kunnen besparen”.

Totaalverbod

Ook de discussie over het al dan niet verkopen van alcoholische dranken langsheen de autosnelwegen komt aan bod. “Mijn positie is en is altijd al geweest dat ik geen meerwaarde zie in het aanbieden van alcoholische dranken, zoals bier, in snelwegshops. De discussie laaide opnieuw op in Wallonië en ook ik pleit voor een totaalverbod. Niet alleen zal dit de verkeersveiligheid ten goede komen, het zal eveneens zijn effectief hebben op het milieu. Het overgrote deel van het zwerfvuil dat jaarlijks wordt opgehaald, bestaat uit bierblikjes. Het loopt de spuigaten uit en we dienen hier komaf mee te maken.

Gouverneur Decaluwé pleit voor nultolerantie:

De resultaten van de eerste controleactie lieten niet lang op zich wachten. Zo’n 3,8 procent van de gecontroleerde chauffeurs bleek onder invloed. De politiezone Grensleie hoopt dat ze hiermee een duidelijk signaal hebben kunnen afgeven naar mensen die drinken en toch achter het stuur willen plaatsnemen. “Met deze actie is ook onze wintercampagne gestart”, aldus commissaris Vanieuwenhuyse. “Een gewaarschuwd bestuurder is er twee waard, tijdens de komende wintermaanden steekt onze politiezone een tandje bij. Het strijden tegen drank en drugs achter het stuur wordt ons speerpunt.” (CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.