Gouverneur Decaluwé stelt minister van Mobiliteit in gebreke voor drukte op de treinen naar de kust

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De gouverneur van West-Vlaanderen heeft minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in gebreke gesteld. Dat meldt Carl Decaluwé maandag na een overleg met spoorwegmaatschappij NMBS en de minister.

Volgens de gouverneur nemen de vervoersmaatschappij en het kabinet geen verantwoordelijkheid in het probleem rond de drukte op de treinen, veelal richting kust. “Het was opnieuw geen constructief overleg”, zegt de gouverneur. “Op geen enkele van de knelpunten of bezorgdheden kon de NMBS antwoorden. Zo zijn wij al een jaar lang dezelfde discussie aan het voeren zonder enige oplossing.”

Geen antwoorden

De ingebrekestelling houdt in dat de NMBS en minister Gilkinet ‘zo snel mogelijk met afdoende antwoorden’ moeten komen. “De paasvakantie nadert met rasse schreden”, oppert de gouverneur. “Ik heb liever vandaag de antwoorden dan morgen. Het gaat ons niet enkel om die nieuwe regel waarbij iedereen ouder dan 12 jaar aan een raam moet zitten op weg naar de kust. Het gaat ons ook over het huidige protocol, over die druktebarometer, over een reservatiesysteem. Er komt geen antwoord op onze zorgen. Elke keer opnieuw blijven die uit.”

Zo stellen de kustburgemeesters en gouverneur Decaluwé zich luidop de vraag wat er gebeurt met treinen richting kust eens blijkt dat het er al druk is. “Hun antwoord? Zolang er mensen de trein willen nemen, blijven we hen brengen. Dat is absurd”, oordeelt de gouverneur. “En dan heb ik het nog niet over het terugkeren ‘s avonds. Bij mooi weer is de huidige aanpak opnieuw om problemen vragen.”

Steun van kustburgemeesters

Ook burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) staat achter de ingebrekestelling. “Er zijn al een jaar lang overleggen aan de gang die op niets uitdraaien. Al een jaar lang gebeurt er niets. Een ingebrekestelling is daarin de volgende stap”, aldus Dumery. “De verstrenging van het Overlegcomité met betrekking tot de treinen was een stap in de goede richting, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe NMBS dat praktisch gaat aanpakken.”

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) wil een brief schrijven naar NMBS. “Een herhaling van de situatie van eind februari is ontoelaatbaar”, is hij duidelijk. “Als er opnieuw geen of onvoldoende maatregelen worden genomen, zal ik als burgemeester doen wat ik moet doen. Toch hoop ik dat ik me niet zal moeten wenden tot juridische gevechten. Ik roep NMBS op om haar verantwoordelijkheid te nemen.” Beide badsteden hebben een treinstation en lokken daarom ook heel wat dagtoeristen naar zee. Zowel in Oostende als in Blankenberge waren afgelopen jaar al verschillende keren problemen omwille van grote drukte in en rond de stations. Ook op treinen van en naar de kust was het al verschillende keren druk.

Woensdag nieuw overleg

Indien er niet wordt gereageerd op de ingebrekestelling ligt de weg naar de Raad van State nog steeds open. “Ook het sluiten van stations behoort tot te mogelijkheden”, aldus Decaluwé. Of het zover zal komen, is nog lang niet zeker. Woensdagavond staat een nieuw overleg gepland.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.