Goed nieuws voor een veertigtal snelheidsduivels in Menen: processen-verbaal nietig verklaard wegens foutief huisnummer

“De Ieperstraat is voor een deel zone 50 en voor een deel zone 70. Daar is de ongelukkige fout het systeem binnen geslopen”, klinkt het in een verklaring bij commissaris Vannieuwenhuyse.
Christophe Lefebvre

In Menen kregen een veertigtal snelheidsduivels goed nieuws in de bus. Vanwege een administratieve fout besloot het parket de processen-verbaal nietig te verklaren. Wie zijn boete reeds betaalde, krijgt binnenkort dan ook geld teruggestort. “Een jammerlijke situatie want de overtreding werd natuurlijk begaan. Toch moeten we de fout toegeven”, klinkt het bij politiezone Grensleie.

Een huisnummer dat foutief werd genoteerd, het werd de inzet van een ongeziene situatie bij het parket van Kortrijk. Een veertigtal automobilisten, die allen in de Menense Ieperstraat werden geflitst, kregen van het parket te horen dat niet alleen hun zaak werd geseponeerd. De betaalde boetes zouden ook zo snel mogelijk terug worden betaald.

“De Ieperstraat is voor een deel zone 50 en voor een deel zone 70. Daar is de ongelukkige fout het systeem binnen geslopen”, klinkt het in een verklaring bij commissaris Vannieuwenhuyse. “Onze mensen hadden zich in de zone 50 opgesteld om er chauffeurs met een te zware voet te kunnen strikken. In het systeem noteerden ze echter een foutief huisnummer, van een woning die net in de zone 70 ligt. Dat nummer werd in het systeem opgenomen en zo werden alle processen-verbaal verwerkt.”

Uitzonderlijke situatie

De bal ging aan het rollen toen één overtreder de fout in de minnelijke schikking opmerkte. “De chauffeur kreeg van zijn zoon te horen dat het huisnummer niet in een zone 50 lag, maar in de zone 70”, gaat de commissaris verder. “Hij nam contact op met het parket, die de fout erkende en het proces-verbaal annuleerde door deze administratieve fout. Van zodra die man dat nieuws kreeg, stapte hij ermee naar de pers waarop een veertigtal andere chauffeurs ook meteen het parket contacteerden. Allen kregen ze te horen dat ook in hun geval het huisnummer foutief was en ze dus hun geld terug zullen krijgen.”

Een jammerlijke en uitzonderlijke situatie dus waarop de politie resoluut reageert. “Los van het foutieve huisnummer mogen we niet vergeten dat die mensen wel degelijk een snelheidsovertreding hebben begaan”, sluit de commissaris af. “Zowel het voertuig als de camera stonden opgesteld in een zone 50 en wie te snel reed kreeg dus een foto toegestuurd. Een fout nummer verandert weinig aan de overtreding op zich. We zullen dan ook extra waakzaam zijn in de toekomst zodat hardleerse laagvliegers steeds een aandenken met correct huisnummer zullen ontvangen.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.