Gloednieuw Kortrijks fietspad verbindt Diksmuidekaai met Burgemeester Vercruysselaan

© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op de campus van het Guldensporgencollege op Overleie in Kortrijk werd donderdag een gloednieuw fietspad geopend. De doorsteek van de Diksmuidekaai naar de Burgemeester Vercruysselaan bestond in principe al, maar wie er gebruik van wilde maken bracht maar beter zijn laarzen mee. Honderden leerlingen van het college testten de weg al uit en werden beloond voor hun moeite met een ontbijt.

Het openbaar fietspad is toegankelijk voor iedereen en blijft 24/24 en 7/7 open voor publiek. De doorsteek is een zoveelste belangrijke schakel in het fietsroutenetwerk: er komt immers een verbinding tot stand tussen de fietspaden langs de Leie met de iconische Collegebrug en de kleine ring (R36). Later wordt ook de verbinding gemaakt met de fietssnelweg N50c richting Heule. Het project werd uitgetekend door studiebureau Arcadis. De werken zelf werden door Growebo Tack Gebroeders bvba uitgevoerd.

Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “Deze verbinding is een nieuwe en belangrijke stap op de weg naar een veilige fietsstad. Niet alleen voor de honderden leerlingen van het college, die nu een mooie en veilige toegang hebben tot de school, maar voor álle fietsers en voetgangers die op een veilige en aangename manier Overleie willen doorkruisen.”

Lionel Tytgat en Rhais Verheye kwamen alvast een kijkje nemen. “Wij wonen aan de Diksmuidekaai hier even verderop en hadden een uitnodiging ontvangen om te komen ontbijten”, vertelt Lionel. “Wij zijn fervente fietsers en zijn daar natuurlijk op ingegaan. We zijn erg blij met het nieuwe fietspad, het bespaart ons tijd en het is een stuk veiliger dan de alternatieve routes. Al vermijden we het pad zo te zien best om 8.00 uur ‘s ochtends”, grapt hij, wijzend op de drommen toestromende leerlingen.

Gloednieuw Kortrijks fietspad verbindt Diksmuidekaai met Burgemeester Vercruysselaan
© AN

Aan het project hangt een kostenplaatje van 1.088.000 euro, waarvan de school en de stad elk de helft van op zich namen. Het project kadert binnen het grotere plaatje van het stadsvernieuwingsproject Overleie.

Het nieuwe fietspad kreeg nog geen naam. De stad laat inwoners en gebruikers van het pad graag zelf beslissen. Heb jij een leuk idee? Surf dan naar www.kortrijk.be/naamfietspad en doe een suggestie. In de loop van oktober maakt het stadsbestuur de gekozen naam bekend.

Sporten in het groen

Naast het fietspad werd er ook een nieuwe groene sportzone voorzien tussen de Diksmuidekaai en de site van het voormalige AZ Groeninge. Jongeren kunnen gebruikmaken van twee nieuwe velden voor voetbal en basketbal, een open multifunctionele graszone en een nieuw voetbalveldje in het gazon. Tijdens de schooluren wordt de groen- en sportzone gebruikt door de school.

Maar daarbuiten, dus ook in de weekends en vakanties, mogen Kortrijkzanen er een balletje trappen of gooien. Er komen dit najaar ook nog 25 bomen aan het plein. “Met dit project maken we de campus van het Guldensporencollege open en creëren we een nieuwe groene long voor de school en voor Overleie”, aldus schepen van Wonen, Wout Maddens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier