Gezocht: Vrijwilligers die minder mobiele mensen door stationswerken willen loodsen

De werken zullen tijdens het bouwverlof zo goed als stil liggen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De werken in de omgeving van het Kortrijkse station zijn in volle gang. Daardoor valt het gebouw niet altijd even gemakkelijk te bereiken. De steile trap in de Zandstraat, de vrij ver uit elkaar liggende bushaltes en de vele omleidingen, allemaal vervelend. En voor minder mobiele mensen soms zelfs onoverkomelijk. Omdat de assistentie die de NMBS hen biedt stopt aan de uitgang van het station, zet stad Kortrijk nu vrijwilligers in om hen te begeleiden in de nabije omgeving.

Tijdens de werken in de stationsomgeving is het onmogelijk voor vervoersmaatschappij De Lijn om de verbinding te maken tussen de voor- en achterzijde van het station. Het busstation is daarom opgesplitst in verschillende terminals. Reizigers moeten hierdoor soms een grote afstand overbruggen via de onderdoorgang van het station om van de ene terminal naar de andere te geraken. Voor mensen die minder mobiel zijn, kunnen zowel de afstand als de trappen aan de onderdoorgang een probleem vormen. Omdat het bouwen van een tijdelijke lift of helling blijkbaar niet haalbaar is, voorziet de stad nu een andere oplossing.

fietsriksja’s

Vrijwilligers zullen ouderen of mensen met een beperking begeleiden. “Een senior bijvoorbeeld, die het moeilijk heeft met de vele trappen zal bij ons kunnen aankloppen”, aldus Isabel Cossement, communicatieverantwoordelijke van het stationsproject. “En als die persoon van de voorkant naar de achterkant van het station moet, dan gebeurt dat met fietsriksja’s. Die moeten vrij ver omrijden, maar dat is geen probleem.”

De fietsriksja's werden ook tijdens De Warmste Week ingezet voor minder mobiele mensen.
De fietsriksja’s werden ook tijdens De Warmste Week ingezet voor minder mobiele mensen.© AN

Om gebruik te maken van de dienst, moet je 48 uur op voorhand contact opnemen met het meldpunt 1777. Dat kan telefonisch via het gratis nummer 1777 of per mail naar 1777@kortrijk.be. De dispatching en aansturing van de vrijwilligers gebeurt door Stad Kortrijk. De begeleiding en het vervoer zelf gaat via de vrijwilligerswerking van de wijkteams. Een aanvraag kan wel enkel op werkdagen verwerkt worden. Wie op maandag ergens moet geraken moet dat dus eigenlijk op donderdag al aanvragen.

Vrijwilligers gezocht

“Iedereen die denkt hulp nodig te hebben mag ons contacteren”, aldus Isabel. “We zullen voor iedereen een oplossing op maat voorzien. Zelfs als daar speciale liften en dergelijke voor gehuurd moeten worden. Wie alleen hulp nodig heeft in het station zelf, mag nog steeds een beroep doen op de diensten van de NMBS. Die kan je reserveren tot drie uur op voorhand. Aan dat systeem veranderd er niets.”

De trap in de Zandstraat is zelfs voor mensen die goed te been zijn een uitdaging.
De trap in de Zandstraat is zelfs voor mensen die goed te been zijn een uitdaging.© AN

Op dit moment telt het project zeven vrijwilligers. “Maar dat zouden er eigenlijk wat meer moeten zijn, want op dit moment komt alles op dezelfde schouders terecht“, aldus Cossement. “We zijn dus dringend op zoek naar extra vrijwilligers.” Wie zich geroepen voelt om minder mobiele mensen in de stationsomgeving te helpen, kan dat laten weten via het gratis meldpunt 1777. Het project loopt zeker nog tot het einde van 2022.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier