Gesprekken over toekomst Ieper-Veurne gaan van start: 45 partners spreken zich uit over verbinding

De huidige brug van de A19 eindigt ter hoogte van de Ieperse Noorderring.© Foto Kurt
De huidige brug van de A19 eindigt ter hoogte van de Ieperse Noorderring.© Foto Kurt
Olaf Verhaeghe

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) heeft donderdag de aftrap gegeven voor het complex project voor de verbinding Ieper-Veurne. Die verbinding zorgt al decennialang voor discussie in de Westhoek.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken hebben de verkenningsfase van het complex project verbinding Ieper-Veurne opgestart. Het startpunt in de zoektocht naar een oplossing voor een mobiliteitsdiscussie die de Westhoek al zo’n zestig jaar beroert. De voorbije jaren zijn al een aantal acties ondernomen, maar toch dringt een vlottere verbinding tussen het noorden en het zuiden van de Westhoek zich op.

De komende maanden worden zowat 45 besturen en organisaties gehoord. Het gaat om elf gemeentebesturen, het provinciebestuur, de Vervoerregioraad, de bedrijfssector, de politiezones, de ziekenhuizen, fietsersorganisaties, natuur- en milieuverenigingen, landbouworganisaties, bewonersgroepen, de toeristische en de erfgoedsector en ten slotte ook de politieke partijen.

Welke scenario’s onderzoeken?

Alle inzichten worden samengebracht in een voorstel van startbeslissing voor het grootschalige project. Die startbeslissing moet duidelijk aangeven wat de belangrijkste knelpunten zijn en welke scenario’s – een doortrekking van de A19, een uitgebreide aanpak van de N8 of een gloednieuw verbinding – verder onderzoek vereissen. Bedoeling is om de verkenningsfase van het complex project Ieper-Veurne rond de zomer af te sluiten.

“Het is de startfase, maar die is belangrijk om alle meningen en inzichten van de verschillende partners in kaart te brengen. De conclusie moet direct vertaald kunnen worden in vervolgstappen”, aldus minister Lydia Peeters. Vlaams Parlementslid Emmily Talpe, ook Open VLD-burgemeester van Ieper, is alvast heel tevreden dat het dossier van de grond komt. “Er zijn al de broodnodige aanpassingen om de N8 verkeers- en fietsveiliger te maken, dit is al in voorbereiding en wordt ook effectief voortgezet. Anderzijds is er ook het ruimer aspect van de ontlasting van de dorpen langs die weg en ook het economische belang van de vlotte verbinding voor de volledige regio. Het is alvast een goede zaak dat de minister de vele stakeholders nauw betrekt.” De Ieperse burgemeester hoopt dan ook dat er een gedragen oplossing voor de hele Westhoek kan komen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.