Dinsdagvoormiddag ging in Brugge de Geldmunt- en Noordzandstraat opnieuw open voor het verkeer. Ondanks de vele klachten van handelaars en Bruggelingen beweert burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) dat de heropening enkele weken vroeger gebeurt dan aanvankelijk gepland. "We hadden gemikt op het begin van het bouwverlof, maar het is eind juni en zitten dus enkele weken voor op het geplande schema", stelt Landuyt.

In Brugge kun je met de wagen opnieuw in één beweging van de Eiermarkt naar 't Zand rijden. De heraanleg van de Geldmunt- en Noordzandstraat lokte heel wat controverse uit, maar voor de autobestuurder is alle ellende nu achter de rug. "De facelift voor beide winkelstraten zonder echte voetpaden moet voor een aangenamer shoppinggebeuren zorgen en wordt voor ons het voorbeeld bij de heraanleg van andere straten", zegt Renaat Landuyt.

In 2017 wordt de Zuidzandstraat heraangelegd

De voorbije maanden kreeg de Brugse burgemeester vaak het verwijt om de oren geslingerd omwille van zijn gebrekkig communicatiebeleid. Om alvast de handelaars van de Geldmunt- en de Noordzandstraat ter wille te zijn kunnen alle neringdoeners vragen of opmerkingen voor het stadsbestuur neerpennen en afgeven aan enkele handelaars die deze suggestiekaarten inzamelen.

Landuyt gaf nog mee dat in het voorjaar van 2017 de Zuidzandstraat heraangelegd zal worden, "want de vernieuwing van de rijweg is hoognodig", stelt Landuyt. Deze werkzaamheden worden gecombineerd met de eerste fase van de heraanleg van 't Zand. "De nutsmaatschappijen gaan in september met hun werk van start die nog voor kerst voorbij moeten zijn", belooft Landuyt. "De heraanleg van 't Zand gebeurt in vijf fasen en zal tot juli 2018 duren."

Om bewoners en andere geïnteresseerden te informeren komt er in het najaar een infovergadering. Daar zullen ook meer details over het verkeersverloop meegedeeld worden.

Binnen een tweetal weken gaat ook de Boeveriepoort opnieuw open voor het verkeer. Ook al zal de aanleg van de twee fietsers- en voetgangerstunnels onder de Koning Albert I-laan en onder het spoor in de Stationslaan pas eind dit jaar of midden 2017 klaar zijn. "Toch is autoverkeer opnieuw in beide rijrichtingen mogelijk. Dit zal ook veel vlotter gebeuren dan voorheen, omdat de verkeerslichten overbodig geworden zijn", aldus Landuyt.

Hij belooft dat deze werkzaamheden bijna naadloos zullen aansluiten bij die aan het kruispunt Bevrijdingslaan/Expresweg. "Volgende maand gaan de voorbereidingen van start. Verkeer in beide richtingen zal mogelijk blijven tijdens de volledige duur van de werkzaamheden", geeft Landuyt mee.

Om de Bruggelingen zo goed mogelijk te informeren over de aanstaande werkzaamheden, komt er in de zomermaanden een infostand in 't Brugse Vrije. Vanaf maandag 4 juli is iedereen er welkom voor meer gedetailleerde informatie over de fietstunnel aan de Boeveriepoort, de herinrichting van het kruispunt Bevrijdingslaan/Expresweg, de aanleg van de A11 en de fietsburg over het kanaal Gent-Oostende.

(svv - Foto BP)

>> www.brugge.be/openbare-werken