Gejuich voor wie traag rijdt, boegeroep voor te snelle chauffeurs: ruim 200 leerlingen laten zich horen voor hun zone 30

Boegeroep voor wie te snel rijdt, applaus en dikke duimen omhoog voor wie zich aan 30 per uur houdt. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Veel fluo, veel omhooggestoken duimen en waar nodig wat boegeroep dinsdagochtend aan kleuter- en basisschool ‘t Hoge in Kortrijk. Alle 220 kleuters en leerlingen verzamelden er langs de kant van de weg om de automobilisten die er passeerden te wijzen op de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Het was bijzonder druk aan de schoolpoort van kleuter- en basisschool ‘t Hoge Sint-Theresia in Kortrijk dinsdagochtend. Meer dan 200 kleutertjes, leerlingen en leerkrachten van de school voerden er in fluokledij actie voor trager verkeer in de Steenbakkersstraat. Daar geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in de schoolomgeving, maar die wordt volgens directeur Barbara Buysschaert al te vaak met de voeten getreden.

Gejoel en boegeroep

“We zitten hier in een vrij drukke verkeersomgeving en ik denk dat veel mensen niet eens weten dat hier een school is”, zegt ze. “De ouders die hun kinderen komen afzetten, weten natuurlijk wel dat dit een zone 30 is, maar we zien toch dat het doorgaand verkeer daar niet altijd rekening mee houdt. Daarom deze actie. We supporteren voor alle bestuurders die trager rijden dan 30 kilometer per uur en applaudisseren of steken de duimen omhoog. Chauffeurs die zich niet aan de limiet houden, krijgen een dikke duim naar beneden.”

Ook de chauffeur van De Lijn hield zich aan de zone 30, tot gejuich van de kinderen van ‘t Hoge.
Ook de chauffeur van De Lijn hield zich aan de zone 30, tot gejuich van de kinderen van ‘t Hoge. © Olaf Verhaeghe

Vlak bij de schoolpoort staat een dynamisch snelheidsbord waarop de kinderen meteen kunnen zien hoe snel de passanten rijden. Fietsers worden luid aangemoedigd en kleurt de smiley groen bij een auto, dan klinkt er luid gejuich. Wordt die rood, dan stijgt er een boegeroep van jewelste de kop op. Dat laatste gebeurt gelukkig niet al te vaak.

“Gelukkig maar. Dit is vooral een symbolische actie, maar we nemen de verkeersveiligheid ook op in de klas, in alle leerjaren”, aldus directeur Barbara Buysschaert nog. “We hameren op het dragen van fluohesjes, we hebben een affichecampagne met 30 beloofd in de omgeving en de ouders van de leerlingen hebben ook een 30-per-uurpact ondertekend. We hopen dat iedereen die hier langs de schoolpoort passeert voldoende rekening houdt met de kinderen en zich aan de limiet houdt.”

Aan 50 per uur voorbij de schoolpoort razen, kwam deze chauffeur op duimen naar beneden te staan.
Aan 50 per uur voorbij de schoolpoort razen, kwam deze chauffeur op duimen naar beneden te staan. © Olaf Verhaeghe
Aan 50 per uur voorbij de schoolpoort razen, kwam deze chauffeur op duimen naar beneden te staan.
Aan 50 per uur voorbij de schoolpoort razen, kwam deze chauffeur op duimen naar beneden te staan. © Olaf Verhaeghe
Kleuter- en basisschool ‘t Hoge ligt op Hoog Kortrijk en heeft vaak te kampen met veel verkeer.
Kleuter- en basisschool ‘t Hoge ligt op Hoog Kortrijk en heeft vaak te kampen met veel verkeer. © Olaf Verhaeghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.