Geen bord ‘einde zone’, geen boete? Dispuut over Meense parkeerstrook voor rechtbank

Een bord einde zone ontbreekt in de Rijselstraat, voldoende reden om de retributies niet te betalen? © SLW
Stefaan Lernout

Net zoals vele stadsgenoten komt Kurt Ingels uit Roeselare op zondag vaak winkelen in de Barakken. In augustus 2017 kreeg hij er een parkeerboete, maar die weigert hij te betalen omdat er volgens hem een bord ‘einde zone’ ontbreekt. Een jaar later is er nog steeds geen uitspraak.

Een inwoner van Roeselare die een retributie kreeg voor het niet-betalen van zijn parkeerplaats op zondag, weigert die te betalen. “Ik heb overschot van gelijk om dat niet te doen”, zegt Kurt Ingels. “In de Rijselstraat is er betalend parkeren van maandag tot en met zaterdag. Eens de brug over, in de Barakken, moet je er zeven dagen op zeven betalen. Voor de brug is de zone paars, erover kleurt die oranje. Nu is het zo dat er net voor de brug richting Barakken een bord ‘einde zone’ ontbreekt, waardoor de bezoeker niet kan weten dat hij in een andere zone parkeert. Ik ben ervan overtuigd dat daar zo’n bord moet staan.”

En dus besloot Kurt Ingels in augustus 2017 zijn parkeerboete niet te betalen. Het parkeerbedrijf spande ondertussen een gerechtelijke procedure in tegen de man. Eerder kreeg Kurt van een vrederechter in Roeselare voor een gelijkaardig voorval wel al gelijk. “Die rechter was overduidelijk“, stelt hij. “Het ontbreken van het bord einde blauwe zone is bijzonder merkwaardig en geeft geen blijk van goed bestuur door de overheid. Dergelijke situatie is verwarrend en volstrekt niet transparant voor de burger.”

Defecte automaat

Bovendien was die dag de dichtstbijzijnde betaalautomaat defect, dus legde Kurt zijn parkeerschijf. Op die manier dacht hij zeker geen parkeerboete te krijgen. Dat dat toch gebeurde, maakt hem behoorlijk ontstemd. “Vele inwoners van Roeselare komen op zondag winkelen in de Barakken, je vindt hier nog degelijke kledij aan een goedkope prijs. De omgeving is me dus zeker wel bekend.”

Schepen Dirk Vanholme (N-VA) bevestigt dat parkeerbedrijf Indigo een gerechtelijke procedure aanspande tegen de Roeselaarnaar. “Vanzelfsprekend is ook stad Menen als opdrachtgever van Indigo betrokken“, stelt de schepen. “We gaan ervan uit dat we in ons recht zijn en wachten de uitkomst af van de gerechtelijke procedure.” De uitspraak is ondertussen, op vraag van de advocaat van het parkeerbedrijf, tot drie keer toe telkens met drie maanden verdaagd. Op 18 november volgt normaal de uitspraak.

Eenvoudiger

“Dat het zo lang aansleept heeft er wellicht mee te maken dat ik – als gevolg van hun eis twee tegeneisen heb geformuleerd”, aldus Kurt nog. “Ten eerste voerde ik aan dat elke retributie op zon- en feestdagen onterecht kan aanzien worden en dat bovendien – door het ontbreken van dat bord – de volledige paarse zone als ongeldig kan worden beschouwd.

Wat er ook van zei, het is duidelijk dat het parkeerbeleid niet altijd even duidelijk is. Dat het parkeerbeleid simpeler moet, daar zijn de meeste partijen het ondertussen over eens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier