Geen autoloze zondag in Roeselare door een tekort aan personeel

Vorig jaar was er wel een autoloze zondag in Roeselare. (Foto BF)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Op zondag 17 september vindt in heel Vlaanderen de autoloze zondag plaats. In tal van steden en gemeenten wordt de auto onvoorwaardelijk gebannen uit het stadscentrum. In Roeselare zal je gewoon met de auto richting stadskern kunnen. “We zitten met een tekort aan personeel en hebben andere prioriteiten moeten stellen”, zegt schepen van Mobiliteit Griet Coppé.

Vorig jaar werd de autoloze zondag met veel toeters en bellen aangekondigd in Roeselare. Heel wat verenigingen namen het voortouw om iets te organiseren en de hele namiddag waren zowel voetganger als fietser baas in het centrum. “Het is de bedoeling om dat de komende jaren nog meer te doen. We hebben de afgelopen jaren grote inspanningen gedaan in het stadscentrum en dat mogen we meer dan ooit in de kijker zetten”, kondigde schepen Griet Coppé toen aan.

Aan die goede intenties komt nu echter een einde. Over autoloze zondag bleef het voorlopig akelig stil in de communicatie en dat zal ook zo blijven. Dit jaar neemt Roeselare niet deel aan autoloze zondag. “Ik ben daar heel ongelukkig over, maar het is een geval van overmacht”, horen we van schepen van mobiliteit Griet Coppé (CD&V). Haar dienst staat in voor de coördinatie van het evenement. “We hebben simpelweg geen personeel genoeg. Op het moment dat we normaal met de voorbereidingen van autoloze zondag beginnen, heeft de verantwoordelijke voor een andere uitdaging gekozen en onze dienst verlaten. Omdat we aan een bepaalde procedure gebonden zijn voor nieuwe werknemers, konden we die persoon niet zomaar vervangen. Haar vervanger is zelfs pas sinds 1 september aan de slag, vijf maanden na het vertrek van zijn voorganger. Te kort dag om nu nog een autoloze zondag op poten te zetten.”

Prioriteiten

“Het was ook niet mogelijk om iemand anders van de dienst op deze dag te zetten. We hebben prioriteiten moeten stellen en dus ook keuzes moeten maken. Het voorbije jaar zaten we met de uitwerking van het mobiliteitsplan, een heel belangrijk dossier voor onze stad, de leidraad voor de mobiliteit in de toekomst. Daarnaast hebben we sinds het voorjaar ons algemeen nummer 1788, waarop de mensen meldingen kunnen doen. De helft van de meldingen gaat over mobiliteit en we vinden het belangrijk dat we die mensen zo snel mogelijk verder helpen. Het gaat toch vaak over veiligheid en comfort in de stad”, zegt de schepen.

“Volgend jaar willen we sowieso opnieuw een autoloze zondag”

“Dit alles zorgt ervoor dat we dus geen ruimte hadden voor de organisatie van deze dag. Het lijkt simpel, maar er komt veel meer bij kijken dan je zou denken. Bovendien zijn er dit jaar geen andere grote organisaties die het voortouw nemen en waarmee we in zee kunnen. Dat wil niet zeggen dat we autoloze zondag niet genegen zijn, integendeel. Voor een stad als Roeselare blijft dit een belangrijk evenement en volgend jaar willen we er opnieuw helemaal staan. De versterking is er, bovendien is er volgend jaar opnieuw De Groote Stooringe, waarbij we met De Spil toch een sterke partner hebben. Dan zijn we normaal opnieuw vertrokken voor heel wat autoloze zondagen. En los van autoloze zondag, zijn er andere momenten in het jaar waarop de stad autoloos of autoluw is. Denken we maar aan de Batjes of de Winkelnacht als er veel volk op baan is.”

De volledige reportage lees je in De Weekbode Roeselare van 8 september.

(TD)