Gebruiksovereenkomst elektrische deelwagen is aangepast

© (Foto NS)
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandag 27 september stelde gemeenteraadslid Martine Devisscher (Burgerbelangen) haar mondelinge vraag over de gebruiksaanpassing omtrent het uitbaten van de elektrische deelwagen.

Op 20 april 2020 werd een gebruiksovereenkomst afgesloten tussen de gemeente en CoopStroom voor het uitbaten van een elektrische deelwagen. Daarin werd onder meer bepaald dat de deelwagen enkel kan gebruikt worden door coöperanten van CoopStroom met minimum één aandeel ten bedrage van 250 euro. Om de drempel tot gebruik van de wagen te verlagen is CoopStroom bereid om de verplichting tot voorafgaandelijk aandeelhouderschap voor de inwoners van Wingene te laten vallen.

De bestaande gebruiksovereenkomst werd aangepast. Daarin komt te staat dat de deelwagen met vaste standplaats op grondgebied Wingene door inwoners van de gemeente kan gebruikt worden en dit zonder aandeelhouder te worden bij CoopStroom. Indien een inwoner niet beschikt over een CoopStroom aandeel en de franchise kost van 250 euro niet betaalt in geval van toegebrachte schade aan de deelwagen, dan stelt het gemeentebestuur zich hiervoor garant. Indien de gebruiker blijvend in gebreke is, dan betaalt de gemeente de voornoemde franchise.

Drempels wegwerken

Martine Devisscher van de oppositiepartij Burgerbelangen stelde enkele vragen omtrent de aanpassing en de stand van zaken. Hoeveel aandeelhouders of coöperanten van CoopStroom zijn er momenteel, hoeveel keer werd de deelwagen tot nu toe gebruikt door de aandeelhouders en hoeveel kilometers werden er in totaal afgelegd? De vraag rond communicatie en eventueel andere maatregelen rond het concept kwamen ook aan bod.

Schepen Brecht Warnez (CD&V) gaf een duidelijk antwoord. “De elektrische deelwagen werd ongeveer een jaar geleden in onze gemeente in gebruik genomen. Het deelwagenproject kwam tot stand in samenwerking met burger coöperatieve CoopStroom en dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid na deelname aan de burgeruitdaging ‘Overal stroomvernellers’ in 2018. Het opzet van dit project is altijd geweest dat zowel de burger als medewerker van de gemeentelijke diensten gebruik konden maken van de wagen. Het gebruik van de elektrische wagen is intussen ingeburgerd bij onze personeelsleden. Vorig jaar hebben we een gemeentelijke dienstwagen op diesel vervangen door een elektrische wagen. Onze personeelsleden rijden met de wagen overdag en daarnaast is de wagen beschikbaar voor onze inwoners.”

“Omdat we onze wagen graag zoveel mogelijk willen delen werken we ook alle drempels weg. Om de gebruiksefficiëntie te verhogen werd de standplaats van de auto trouwens verlegd van de Verrekijker naar het Gemeenteplein. Om de gebruiksdrempel ook voor de inwoners van de gemeente te verlagen werd vorige maand na overleg door CoopStroom beslist dat de verplichting tot voorafgaandelijk aandeelhouderschap wegvalt voor gebruik van de deelwagen. Als gemeente zijn we geen beheerder van het systeem noch participant in CoopStroom. Het aantal aandeelhouders of het aantal keer dat aandeelhouders de deelwagen gebruiken kennen wij dus niet. Vanuit het duurzaamheidsprincipe blijven wij de deelwagen zeker promoten voor iedereen die slechts af en toe een wagen nodig heeft. We waren eerder al van plan om extra te communiceren maar tijdens de coronacrisis was dit niet zo evident. Nu willen wij dit wel doen en zullen de elektrische deelwagen opnieuw in de kijker zetten.” (NS)

Alle info over de deelwagen is te vinden via www.wingene.be/deelwagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier