Foutje in het systeem: aanmaning om boete van 0 euro te betalen

Redactie KW

Een kinderziekte in het nieuwe systeem om verkeersboetes bij de zondaars te krijgen zorgt voor verwarring. Heel wat hardrijders kregen namelijk een brief met de vraag om hun openstaande saldo van nul euro te betalen.

“We zijn het aan het oplossen”, klinkt het bij de FOD Justitie.

Heel wat mensen die de afgelopen dagen een snelheidsboete kregen én die correct betaalden, kregen toch nog een vreemde brief in de bus:

“U moet nog 0 euro betalen. Als u dit bedrag niet binnen de tien dagen na datum van deze brief betaalt, kan het parket u een “minnelijke schikking” opleggen. Dat bedrag zal hoger liggen dan uw huidige boete.”

Het gaat meer dan vermoedelijk om een kinderziekte in het nieuwe systeem van de FOD Justitie waarbij Bpost nu de verkeersboetes verwerkt.

Het was Wilfried Vandaele uit De Haan – zelf parlementslid voor N-VA – die de kat de bel aanbond. Hij kreeg namelijk zo’n brief in zijn bus. Hij geflitst in De Haan aan een gecorrigeerde snelheid van 51 kilometer per uur waar slechts 50 was toegelaten. De man kreeg in april een boete van 53 euro toegestuurd. “Niet meer dan terecht, want ik reed te snel”, geeft hij toe. “Dus ik heb dat onmiddellijk betaald.”

Maar groot was zijn verbazing dan ook toen hij wat later een aanmaning tot betaling kreeg voor diezelfde boete. En die verbazing groeide toen hij de brief goed las. “Ik moest zogezegd nog nul euro vereffenen”, zegt hij. “Absurd gewoon. Ik begrijp wel dat dat geautomatiseerde zaken zijn. Maar iemand steekt die brieven toch in een envelop en zou die toch moeten bekijken. Dit is echt kafkaiaans.”

Het gaat alleszins niet om een alleenstaand geval. Verschillende burgers kregen zo’n rappel

Het is niet langer de politie die dergelijke verkeersboetes naar de hardrijders stuurt. Agenten geven alle informatie nu in hun systeem in en versturen dat digitaal naar justitie. Van daaruit vertrekt het dan naar Bpost. Zij printen en zorgen ervoor dat de brieven bezorgd worden. Al weten ze daar niet echt iets van de vreemde brieven af. “Wij verwerken eigenlijk enkel de gegevens die we van de FOD Justitie toegestuurd krijgen”, klinkt het daar.

Bij de FOD Justitie is men dan weer wel op de hoogte van de brieven. Er wordt momenteel ook al aan een oplossing voor het probleem gewerkt. “Al enkele dagen geleden werden we er op attent gemaakt”, zegt woordvoerder Edward Landtsheere. “Vermoedelijk gaat het om een kinderziekte. Het gaat alleszins niet om een alleenstaand geval. Verschillende burgers kregen zo’n rappel. En dat zorgt inderdaad voor verwarring bij de mensen.”

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.