Firma Claus Mobility lanceert autodeelplatform met app Claus2you: “Onze troef? Laagdrempelig reservatiesysteem”

Zaakvoerders Thomas Colpaert en Eva Claus bij hun garage Claus waar ook een deelwagen gestationeerd wordt. (ZB-foto ZB) © zenon bekaert beselare
Redactie KW

Voortaan wordt het in regio Ieper een stuk gemakkelijker om aan autodelen te doen. Onder de vlag ‘Claus2you’ lanceerde de firma Claus Mobility, ontstaan uit het moederbedrijf Garage Claus, op 17 november een gebruiksvriendelijk autodeelplatform met bijhorende autodeelapp.

Zeven jaar geleden namen zaakvoerders Eva en Elis Claus de zaak Garage Claus over. Afgelopen zomer kwam daar Eva’s echtgenoot, Thomas Colpaert bij, die voorheen 16 jaar actief was in een Mazda Garage, een familiebedrijf in Gent.

“Het viel me op dat autodelen in de Westhoek nog niet zo ingeburgerd was als in Gent, waar er heel wat aanbieders zijn”, steekt Thomas van wal. “Zo ontstond het idee om ook met Garage Claus breder te gaan in mobiliteit, onder de noemer Claus Mobility. Met Garage Claus en Claus Mobility bieden we de volgende drie diensten aan: de verkoop van wagens, de verhuur van wagens en sinds afgelopen week dus ook autodelen.”

“Afgelopen vrijdag plaatsten we vijf deelwagens verspreid over vier deelpunten: telkens één wagen aan het station en het Guido Gezelleplein in Ieper, één aan Garage Claus in Geluveld en twee in de duurzame wijk De Vloei in Ieper. Eind deze maand komen er nog deelwagens bij aan het Dorpscentrum in Zonnebeke, Beselare en Passendale.”

We werken zonder directe waarborg of abonnementskosten

Het principe van autodelen is eenvoudig: Claus Mobility werkt met een uurtarief van 2,99 euro per uur, waarbij enkel het verbruik van je gereden kilometers komt. Vanaf 9 gereden uren betaal je een dagtarief. Thomas: “Onze grote troef is de laagdrempelige manier van werken: we werken zonder directe waarborg of abonnementskosten.”

“Op onze website www.claus2you.be wordt in een stappenplan en een bijhorend filmpje getoond hoe je je vooraf eenmalig en heel eenvoudig kunt registreren. In deze stap word je eenmalig gevraagd om een foto van je identiteitskaart en rijbewijs up te loaden, alsook een domiciliëringsmachtiging, enkel en alleen te gebruiken bij een ongeval. In een tweede stap laad je vooraf via Payconiq je rijtegoed op in de app. Na reservatie van een tijdstip verschijnt er een knop in de app met de sleutel. Gedurende de hele rit dient je gsm als de afstandsbediening. De sleutel en ook een tankkaart zijn in de wagen zelf aanwezig.”

“Wie wat koudwatervrees mocht voelen, kan een demo van onze deelwagens komen testen in Garage Claus, waar we je graag persoonlijk te woord staan”, aldus medezaakvoerder Thomas Colpaert.

Intergemeentelijk

Bij het ontwikkelen van het platform Claus2you ging ClausMobility in dialoog met de gemeentes Ieper en Zonnebeke. “Op basis van deze intergemeentelijke samenwerking ontwikkelden we het platform en de app. We hechten er belang aan om verspreid over de hele regio aanwezig te zijn. Die visie is ook zichtbaar in onze baseline ‘autodelen bij jou in de buurt’. Zo zijn we letterlijk ‘close to you’, waar ook de naam voor het platform van afgeleid is.”

“Met deze dienst hebben gebruikers een wagen ter beschikking op het ogenblik dat ze er één nodig hebben, zonder een eigen auto te moeten aankopen die ze misschien maar af en toe gebruiken, maar waar ze wel de volle pot voor betalen op het vlak van belastingen en verzekeringen. We willen trouwens niet alleen particuliere buurtbewoners bereiken die overtuigd zijn van de voordelen van autodelen, maar evengoed bedrijven die hun vloot gedeeltelijk willen reduceren door intern aan autodelen te gaan doen, of toeristen die per trein komen en die via autodelen de Westhoek willen verkennen”, besluit Thomas. (SV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.