Opnieuwe lange files richting Calais, geen problemen in Adinkerke

Redactie KW

Op de E40 in Frankrijk staan in de richting van Calais opnieuw lange files van vrachtwagens. Die hebben de havens als eindbestemming. “Maar in tegenstelling tot donderdag zijn er nu geen problemen op ons grondgebied in Adinkerke”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Het was even afwachten of er vrijdag ook opnieuw files zouden staan vanuit Adinkerke tot in Calais. Dat was niet verwacht omdat de Fransen geen melding hadden gemaakt van een uitzonderlijke drukte vrijdag.

Maar omdat het donderdag zo extreem druk was, met liefst 8.000 vrachtwagens die de overtocht moesten maken én er vertragingen waren door de slechte weersomstandigheden, was er ook kans dat de files zich vrijdag zouden doorzetten. Dat blijkt nu enkel het geval te zijn in Frankrijk zelf.

Komende weken

“We zien dat er vandaag nog op geen enkel moment problemen zijn geweest in Adinkerke”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “De Fransen hadden ons er ook geen melding van gemaakt. Voor donderdag waren we wel op de hoogte, enkele dagen voordien al. Ze hadden ons toen gezegd dat er liefst 8.000 registraties waren van vrachtwagens die naar de haven zouden komen om richting Verenigd Koninkrijk te reizen. Dat is veel meer dan normaal.”

“Voorlopig hebben we geen weet van nieuwe momenten waarop het zo druk kan worden en dat er dan ook problemen in Adinkerke zouden kunnen optreden. Maar die momenten kunnen zeker nog komen. Het is iets om rekening mee te houden de komende weken.”

De grote drukte komt door de nakende Brexit op 1 januari en de strengere douaneregels. Daardoor worden in het Verenigd Koninkrijk nu massaal producten uit het Europese vasteland ingeslagen. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.