Fietstaxi’s brengen minder mobiele mensen voortaan op hun bestemming

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Minder mobiele mensen kunnen voortaan gebruik maken van een fietstaxi in Oostende. De fietstaxi krijgt tot eind augustus het Stationsplein als vaste standplaats en kan gereserveerd worden.

Niet alleen Oostendenaars, maar ook toeristen met een verminderde mobiliteit door leeftijd, gezondheid of door een beperking, kunnen beroep doen op de fietstaxi. “We willen mensen die minder te been zijn toch de kans geven om vlot het centrum van onze stad of het strand te bereiken”, vertelt schepen van Toegankelijkheid Hina Bhatti (Open Vld). “Het zijn ervaren vrijwilligers die de fietstaxi’s zullen besturen.”

De fietstaxi’s zullen opgesteld staan op het Stationsplein aan de rotonde van Fietspunt. “Als de fietstaxi beschikbaar is en mensen korte afstanden zoals van het station naar de taxi-standplaats moeten afleggen, dan kan de fietstaxi eveneens ingezet worden, zelfs zonder reservatie. Achteraan op de fietstaxi kan een rolstoel bevestigd worden. Een rollator kan eventueel mee in de cabine die plaats biedt aan twee personen”, aldus de schepen.

Tijdens de rit zullen alle vieligheidsmatregelen in acht genomen worden. “De chauffeur zal een fluohesje en een venstermasker dragen, daarnaast zijn er ontsmettende middelen beschikbaar. Na elke rit zal de chauffeur de fietstaxi volledig ontsmetten. De fietsen worden elektrisch aangedreven en halen een maximum snelheid van 25 kilometer per uur. Het is een milieuvriendelijk vervoersmiddel, maar laat met een opgeladen batterij slechts een werkgebied toe van het centrum tot aan het strand van Mariakerke. De fietstaxi mag alleen op de openbare weg rijden, fietspaden zijn verboden terrein. Met de inzet va de fietstaxi willen we ons toegankelijk beleid van de stad verder zetten. Ze zijn een extra motivatie voor minder mobiele mensen om opnieuw even het huis uit te komen en ze vergroten tevens de bereikbaareid van het strand en het centrum van de stad”, besluit schepen Hina Bhatti.

Het gebruik van de fietstaxi’s zal gratis zijn, maar dienen wel gereserveerd te worden via toegankelijkheid@oostende.be of op het nummer 0479 61 03 10. Reserveren kan tijdens de kantooruren. De fietstaxi is beschikbaar van vrijdag tot en met maandag van 10 uur tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier