Ledegem wacht niet langer op Wevelgem voor aanleg fietspad

Provincieraadslid Piet Vandermersch pleit er al lang voor om het dossier op te splitsen.© Jan Stragier
Provincieraadslid Piet Vandermersch pleit er al lang voor om het dossier op te splitsen.© Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Het dossier over de aanleg van een gescheiden fietspad langs de Wevelgemstraat tussen Ledegem en Moorsele wordt opgesplitst. “Daardoor moeten we niet meer wachten op de gemeente Wevelgem en kunnen we op ons grondgebied hopelijk binnenkort starten met de aanleg van het gescheiden fietspad”, aldus Ledegems schepen van Mobiliteit Greta Vandeputte (CD&V/VD).

In 2009, 12 jaar geleden dus, werd de eerste stap gezet richting een gescheiden fietspad in de Wevelgemstraat, de belangrijke verbindingsweg die van Ledegem richting Moorsele loopt en overgaat in de Ledegemstraat. Een gescheiden fietspad zou ervoor zorgen dat de fietsers op een veilige manier tussen de twee gemeenten kunnen fietsen. Het leek een kwestie van tijd vooraleer het fietspad er zou gerealiseerd worden, maar 12 jaar later ligt het fietspad er nog niet.

Gemeente- en provincieraadslid Piet Vandermersch (CD&V/VD) haalde het belang van het project tijdens de gemeentelijke en provinciale vergaderingen meermaals aan.

Onteigeningen

“In 2014 vroeg ik voor het eerst om het dossier te splitsen. Toen was al duidelijk dat de onteigeningen die nodig zijn voor de aanleg op grondgebied Wevelgem niet vlot liepen.”

In het stukje Wevelgem wonen er meer mensen en moet er meer grond verworven worden om het fietspad te kunnen realiseren. “Inmiddels zijn we al drie gedeputeerden verder en ligt het fietspad er nog niet. Hopelijk gaat dit project met gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe van de partij Vooruit nu toch eindelijk eens een beetje… vooruit”, aldus Piet Vandermersch.

Inmiddels heeft Ledegem de gronden voor het fietspad al verworven, maar langer wachten op Wevelgem wil de gemeente niet meer doen. Het gemeentebestuur zat onlangs samen met de provincie. Tijdens de gemeenteraad had schepen van Mobiliteit Greta Vandeputte (CD&V/VD) dus goed nieuws. “Het dossier wordt opgesplitst. Daardoor moeten we niet meer wachten en kunnen we op ons grondgebied hopelijk binnenkort starten met de aanleg van het gescheiden fietspad”, aldus de schepen.

Nog deze legislatuur

Door de serieuze vertraging die sinds 2009 werd opgelopen moet er wel op administratief gebied nog het een en ander geregeld worden. “In 2012 verviel de omgevingsvergunning. Op administratief vlak hebben we nog serieus wat werk, maar er is toch eindelijk licht te zien aan het einde van de tunnel. We hopen om het fietspad nog deze legislatuur op grondgebied Ledegem te realiseren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.