Fietspad door Handzamevallei is voltreffer voor vogelspotters

Schepenen Lynn Vermote en Toon Vancoillie bij het gloednieuwe fietspad in de gemeente. © foto Kurt
Redactie KW

Het fietspad van het Kortemarkse gemeentehuis tot in Zarren is in volle aanleg. Vanaf het najaar kan iedereen erlangs om de hoofdweg te mijden en te genieten van de natuur. Vooral voor vogelspotters is het een aanrader, want het pad loopt langs een beschermingszone voor lokale vogelsoorten.

In Kortemark is de aanleg van een tweerichtingsfietspad bezig dat bestaat uit zowel asfalt- als betonstukken. De bouw van het fietspad, dat in eerste instantie Kortemark met Zarren op een veilige manier moet verbinden, is een proces dat al 15 jaar duurt. Al in 2003 werd het plan goedgekeurd door de toenmalige burgemeester Maurits Borlé. In 2007 onteigende schepen van Ruimtelijke Ordening Toon Vancoillie met het nodige respect huizen die het fietspad in de weg lagen. Hij wou ervoor zorgen dat het fietspad een rechte lijn kon volgen. Hoewel de werken op dit moment nog bezig zijn, zitten er nu al heel wat mensen op de afwerking van het fietspad te wachten. Toch zou het pas ten vroegste in het najaar af zijn. “Mensen kunnen niet wachten en rijden er inmiddels door”, weet Lynn Vermote, de huidige schepen van Mobiliteit. “Dat betekent dat de mensen heel enthousiast zijn over het pad.”

Schoonheid van regio

Ongetwijfeld zijn er verschillende redenen aan te wijzen voor het enthousiasme. Zo zorgt het fietspad ervoor dat fietsers die van Kortemark naar Zarren willen (of andersom), niet meer langs de drukke N35 moeten rijden. Misschien wordt het pad ook nog doorgetrokken tot Diksmuide, maar dat staat nog niet vast. “Het nieuwe pad loopt alleszins vanaf het gemeentehuis in Kortemark langs de oude spoorweg tot in Zarren. Het is dus een veilig alternatief voor de N35”, meent Vermote. “Al zal die veiligheid niet het enige voordeel van het fietspad zijn. Het is een snelle en veilige manier om van punt A naar punt B te geraken, maar je pikt er ook de schoonheid van de regio mee.”

Door Handzamevallei

De fietsroute is voer voor natuurliefhebbers. Langs het pad krijgt de fietser een tot nog toe onontgonnen landschap te zien. Het mag daarom geen verrassing heten als het pad straks in fietsroutes wordt opgenomen. “Je krijgt enkel de achterkant van dorpskommen te zien, verder fiets je langs beken en door de Handzamevallei.”

Die vallei was zo’n duizend jaar geleden als zijarm van de IJzervlakte nog onderhevig aan eb en vloed en staat nu gekend voor zijn natuur. “Het pad loopt trouwens door een vogelrichtlijngebied”, zegt Vermote enthousiast. Zo’n vogelrichtlijngebied probeert vogels die in het wild voorkomen in stand te houden. Het is een speciale beschermingszone.

Je neemt als fervente vogelspotter dus het best een verrekijker mee langs het fietspad. Dan kan je er op zoek gaan naar de verschillende speciale vogelsoorten uit de regio: de kiekendief, kolgans, kwartelkoning… Officieel mag je dat pas vanaf het najaar doen, maar je kan op eigen risico ‘vals spelen’ en proberen om zonder de werken te belemmeren over het fietspad te rijden.

(Yob Hillewaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier