Fietsers misnoegd over uitblijven heraanleg fietspad naast Leopoldkanaal in Ramskapelle

Het opengebroken jaagpad tussen Oostkerke en Ramskapelle.© Davy Coghe
Het opengebroken jaagpad tussen Oostkerke en Ramskapelle.© Davy Coghe
Piet De Ville

De vele fietsers die graag het jaagpad langs het Leopoldkanaal in Ramskapelle gebruiken, zijn misnoegd. Het opnieuw aanleggen van het fietspad loopt al zo’n zes weken vertraging op en intussen blijft het jaagpad afgesloten. “Door een probleem met de fundering kan de toplaag niet gegoten worden”, klinkt het bij wegbeheerder De Vlaamse Waterweg.

Het jaagpad naast het Leopoldkanaal in Ramskapelle, dat van aan Zelzate Brug richting Zeebrugge leidt, is zowel bij recreatieve fietsers als bij ‘woon-werk fietsers’ erg populair. Theo Hobus uit Moerkerke gebruikt het pad dagelijks om naar zijn werk in Zeebrugge te fietsen. “Mijn aandacht werd getrokken door een geel bordje van wegbeheerder De Vlaamse Waterweg met de melding dat de asfaltlagen vernieuwd zouden worden, met aanvang op 19 april en voor een periode van twee weken”, vertelt Theo. “Maar vandaag, halfweg juni, zijn die werken nog altijd niet afgelopen. Erger zelfs, nadat de weg werd open gebroken zijn ze nog steeds niet hervat. Ik heb al diverse instanties bevraagd: de aannemers, het gemeentebestuur en de Vlaamse Waterweg, maar ik krijg maar geen duidelijk antwoord.”

Het is een serieuze streep door de rekening van onze zaak – Gregory Dur, Côte Belge

Ook bij bar-bistro Côte Belge, langs datzelfde jaagpad in Ramskapelle, kunnen ze niet lachen met de gang van zaken. “Wij zijn door corona maandenlang gesloten geweest en toen we op 8 mei terug open mochten, waren we niet bereikbaar langs het fietspad. Nochtans werd ons beloofd dat het tegen de opening in orde zou zijn, maar niets bleek minder waar”, stelt Gregory Dur, zaalverantwoordelijke bij Côte Belge. “Via de aannemer hoorden we dan dat het eind juni weer toegankelijk zou zijn, maar we weten niet of we dat wel mogen geloven; zeker gezien we vernamen dat er zou geprocedeerd worden tussen de wegbeheerder en de betrokken aannemer.

1.000 fietsers op een dag

Het is gewoon erg vervelend en een zware streep door de rekening van de zaak. Je moet weten dat hier op een mooie dag soms wel duizend fietsers rijden. Als dat niet meer kan en mag, hebben we veel minder klanten. Nu zijn er vaak bromfietsen of quads die toch door het opengebroken pad rijden, hoewel het dus verboden is. Die zorgen voor heel wat stof op ons terras, tot ongenoegen van de klanten uiteraard.”

Fundering verzadigd

We klopten voor tekst en uitleg aan bij De Vlaamse Waterweg. “Omwille van onvoorziene, technische ingrepen aan de fundering kan de toplaag nog niet gegoten worden. Door de slechte weersomstandigheden in het voorjaar is de fundering immers verzadigd geraakt met water”, zegt woordvoerder Karen Buyse. “Het jaagpad blijft door veiligheidsredenen afgesloten. Fietsers en voetgangers kunnen de plaatselijke omleiding volgen die werd voorzien in overeenstemming met de gemeente.”

“We doen ons uiterste best om de werken zo snel mogelijk af te werken. De Vlaamse Waterweg nv is in constructief en oplossingsgericht gesprek met de aannemer. Van zodra we duidelijkheid hebben op de verdere timing van uitvoering, zullen we dit zeker ruim communiceren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.