Wie wordt dé fietsschool van Oostende?

Schepen Björn Anseeuw, Jelle Bataille van KV Oostende en schepen Natacha Waldmann gaven vrijdagmorgen het startschot van de wedstrijd.© JRO
Schepen Björn Anseeuw, Jelle Bataille van KV Oostende en schepen Natacha Waldmann gaven vrijdagmorgen het startschot van de wedstrijd.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oostende wil dé fietsstad van Vlaanderen worden en zet die ambitie kracht bij door onder de noemer ‘Wie wordt de beste fietsschool van Oostende’ een wedstrijd te organiseren voor alle Oostendse lagere scholen.

Dat het het stadsbestuur menens is dat fietsen een prioritaire rol moeten krijgen in de Oostendse binnenstad is al langer bekend. Na de paasvakantie komt er een tonnagebeperking voor vrachtwagens tijdens de spitsuren in de buurt van scholen. Daarnaast wil het ook het stadscentrum op termijn autoluw maken.

“Daar zijn geen prijzen aan verbonden, maar het maakt onze stad net iets veiliger voor fietsers”, duidt schepen van Mobiliteit Björn Anseeuw (N-VA). “We zetten de voorbije periode al fors in op infrastructurele ingrepen zoals de vernieuwing van de fietspaden en de uitbreiding van het fietsnetwerk. In het traject ‘veilige schoolomgevingen’ werden de omgevingen van de scholen verkeersveiliger en fietsvriendelijker gemaakt.”

Uitdaging

Om de schoolkinderen warm te maken om veel en vooral veilig te fietsen, organiseert de stad een wedstrijd voor alle Oostendse lagere scholen. “We waarderen de vele inspanningen die de scholen al hebben gedaan”, vertelt schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen). “Met de wedstrijd willen we dat scholen hun creatiefste kant laten zien en hen uitdagen om de beste fietsschool van de stad te worden.”

Aangezien kinderen vaak opkijken naar hun grote voorbeelden wordt ook KV Oostende aan de wedstrijd verbonden. “Dat de voetballers bezig zijn aan een sterk seizoen weet ondertussen iedereen, maar waar ze ook sterk in zijn is kinderen helpen sensibiliseren”, weet Anseeuw.

“Zij kunnen mee het gedrag van de jonge Oostendenaars beïnvloeden en hen aanzetten om meer hun fiets te gaan gebruiken bij verplaatsingen, niet alleen van en naar school, maar ook in hun vrije tijd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De deelnemende scholen zullen worden beoordeeld op twee onderdelen: de kwaliteit van hun globale fietsbeleid en de originaliteit van de fietsactie. Een jury met daarin de lokale politie en het Instituut voor Verkeersveiligheid, zal de verschillende inzendingen beoordelen.

Label ‘fietsvriendelijke school’

Per twee laureaten zal telkens één winnaar worden aangeduid. De winnende school wint een meet-and-greet met een aantal voetballers van KV Oostende. De spelers zullen hen meteen ook de beker overhandigen van ‘de fietsschool van Oostende’, op het einde van het schooljaar. De tweede en de derde plaats krijgen een persoonlijke videoboodschap van de KVO-spelers.

Alle deelnemende scholen die aan de wedstrijd deelnemen en minstens drie fietsvriendelijke maatregelen nemen, ontvangen ook het label ‘fietsvriendelijke school’.

Het volledige wedstrijdreglement is terug te vinden op www.oostende.be/fietsschool .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.