Voortaan ook groene deelfietsen in Kortemark

Schepenen Christine Logghe en Lynn Vermote bij zo’n groene deelfiets.©GINO COGHE Foto Coghe
Schepenen Christine Logghe en Lynn Vermote bij zo’n groene deelfiets.©GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Ook in Kortemark kan je voortaan fietsdelen. Vanaf nu staan daarvoor zeven – groene – elektrische en drie gewone fietsen klaar aan het Hoppinpunt, aan het stationsgebouw. Alle fietsen zijn voorzien van een slim fietsslot en kunnen tegen een kleine vergoeding ontleend worden.

“De fietsen – goed te herkennen aan hun groen kleur – zijn voorzien van een slim fietsslot met ingebouwde gps”, legt Lynn Vermote, schepen voor Mobiliteit en Fietsbeleid uit. “De fietsen gebruiken is gemakkelijk. Je hoeft enkel de Mobit-app te downloaden op je smartphone, een account aanmaken en vervolgens een fiets ter plekke openen via de app. Je betaalt een waarborg van 29 euro en een instapbedrag van 5 euro. Per rit betaal je slechts één euro en je mag een hele dag met de fiets rondrijden.”

Slimme sloten

“Via de slimme sloten kunnen we zien hoe frequent de fietsen gebruikt worden. Zo kunnen we niet alleen snel inspelen op problemen, maar als we zien dat de fietsen veel worden gebruikt, investeren in bijkomende fietsen”, besluit schepen Lynn Vermote. “De fietsen zijn niet alleen nuttig voor pendelaars, maar ook voor toerisme.” De fietsen werden aangekocht bij lokale fietsenhandelaar Eric Claerhout, die ze ook verder zal onderhouden. “De batterijen van de e-bikes zullen worden opgeladen door de mensen van vzw De Stoasje”, zegt schepen voor Sociale Zaken en Gelijke Kansen, Christine Logghe. “Deze samenwerking wordt zo een mooi voorbeeld van een inclusieproject.”

Hoppinpunten

Momenteel worden op verschillende plaatsen in Vlaanderen Hoppinpunten aangelegd, plaatsen waar reizigers vlot kunnen overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel. Ook het voormalig station van Kortemark is zo’n Hoppinpunt.

“Een grote meerwaarde voor Kortemark”, besluit burgemeester Karolien Damman. “De deelfietsen, de fietspomp, de pakjesautomaat en op termijn een wachtruimte voor pendelaars zijn een onderdeel van een volwaardig Hoppinpunt.” (LTK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.