Voorbereidende werken voor nieuwe fietsbrug tussen Waregem en Wielsbeke starten maandag

© GF
Redactie KW

Komende maandag starten de voorbereidende werken voor de bouw van een gloednieuwe fietsers- en voetgangersbrug tussen Beveren-Leie (Waregem) en Ooigem (Wielsbeke). Samen met het geplande traag café in het historische Goed te Beaulieu moet het bouwwerk het fietstoerisme langs de Leie stimuleren.

Wie te voet of met de fiets op Waregems grondgebied de Leie wil oversteken, heeft niet veel mogelijkheden. Er zijn de twee wegbruggen in Sint-Eloois-Vijve en het nieuwe exemplaar in aanbouw in Desselgem, maar dat is het zowat. De afstand tussen de brug in Desselgem en de eerstvolgende in Harelbeke bedraagt meer dan 3 kilometer. Daarom brengen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), de stad Waregem en de gemeente Wielsbeke hier verandering in.

De plannen voor de nieuwe stalen fietsersbrug, met een overspanning van 59,5 meter en betonnen aanloophellingen die naadloos aansluiten op de bestaande jaagpaden langs beide zijden van de Leie, werden begin dit jaar voorgesteld. Normaal zou de aanlag deze zomer gestart zijn, maar dat wordt dus begin 2022. Op 15 november start De Vlaamse Waterweg wel met het rooien van bomen langs het jaagpad. Daarbij wordt het jaagpad tijdelijk afgesloten en zijn er omleidingen. Als de eigenlijke werken volgens schema verlopen, kan de nieuwe brug vanaf 2023 gebruikt worden.

Omgevingswerken

De aanleg kost 2,23 miljoen euro. “De nieuwe brug zal een stimulans zijn om op een actieve manier te pendelen naar het werk of de school”, zegt minister Peeters, die de verdeling van het kostenplaatje meegeeft. Vlaanderen betaalt 62,5 procent, de lokale besturen staan in voor de overige 37,5 procent. Ook de omgeving rond de brug en oevers wordt aangepakt, goed voor zo’n 2,7 miljoen euro. De Vlaamse overheid neemt die kosten op zich.

Het stadsbestuur van Waregem voerde al enkele jaren gesprekken met De Vlaamse Waterweg over de nieuwe brug. “De fiets- en wandelbrug zal een enorme boost geven aan de recreatie langs de Leie, niet in het minst met de ontdekking van de prachtige groenzone aan de overkant van de rivier”, zegt schepen van Patrimonium Rik Soens (CD&V).

Als de eigenlijke werken volgens schema verlopen, kan de nieuwe brug vanaf 2023 gebruikt worden.
Als de eigenlijke werken volgens schema verlopen, kan de nieuwe brug vanaf 2023 gebruikt worden. © GF

Leuk detail: de brug zal dat oude stukje Waregem herenigen met de rest van de stad. “Door de rechttrekking van de rivier werd dat gebied afgesneden van de rest. Nu is er opnieuw een verbinding”, vult schepen van Toerisme Pietro Iacopucci (CD&V) aan.

Traag café

Dankzij de komst van de brug moet de Leie nog meer een trekpleister voor wandel- en fietstoerisme worden. Naast het natuurgebied De Zavelput dat naast de rivier ligt, is daarbij een rol weggelegd voor het Goed te Beaulieu. In 2016 slaagde de stad er na jaren onderhandelen in om de hoeve aan te kopen, voor net geen half miljoen euro. Het stadsbestuur onderhandelt momenteel met organisaties die het beheer van de hoeve in handen kunnen nemen.

“De hoeve lijkt ons ideaal voor een woonproject voor kwetsbare personen. Met de nodige begeleiding kunnen die bewoners dan instaan voor een pluktuin of een traag café. De ligging nabij de Leie maakt dat toeristisch erg interessant”, stelde schepen van Patrimonium Rik Soens (CD&V) eerder.

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.