Vleermuizen dwarsbomen verdere aanleg van fietspad naar Beernem

Het fietspad dat al is aangelegd vanuit Wingene stopt plots ter hoogte van Wildenburg waardoor de tweewielers verplicht zijn op de rijbaan te gaan fietsen.© foto WME
Het fietspad dat al is aangelegd vanuit Wingene stopt plots ter hoogte van Wildenburg waardoor de tweewielers verplicht zijn op de rijbaan te gaan fietsen.© foto WME
Wouter Vander Stricht

Het dubbelrichtingsfietspad langs de N370 tussen Wingene en Beernem is al voor een stuk gerealiseerd. Voor de aanleg tussen de kerk in Wildenburg en Beernem was door AWV al een vergunning afgeleverd. Maar omdat er beschermde vleermuizen huizen in de bomen die zouden moeten wijken voor het fietspad werd die vergunning nu geschorst.

Met het actiecomité ‘Fietspadnu’ werd vijf jaar geleden al de forcing gevoerd om dit fietspad te realiseren. Het fietspad moet ook een veilige en cruciale verbinding naar het station, het provinciaal domein en de woonwijken vormen. Maar de vergunning voor de verdere aanleg wordt nu geschorst.

Het was de vzw Bescherm Bomen en Natuur van onder meer de Wingense huisarts Christophe Depamelaere die de klacht indiende en die nu dus ook gelijk kreeg. Zo wordt er nog maar eens een hoofdstuk geschreven in dit dossier dat al bijna tien jaar oud is. Feit is dat de drukke weg tussen Wingene en Beernem een fietspad behoeft. Daar lijkt iedereen het over eens. Maar waar die moet komen, dat blijkt een ander paar mouwen.

Verrassende wending

Het nieuwe dubbelrichtingsfietspad is voorzien langs de oostelijke kant van de weg. Dat is overigens al aangelegd tussen Wingene centrum en Wildenburg. Maar daar houdt het fietspad plots op. De aanleg van het resterende stuk van 2,2 kilometer richting Beernem zou normaal in juli aangevat worden. Maar de vzw Bescherm Bomen en Natuur had een procedure aangespannen bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. En heeft daar nu gelijk gekregen. “De bosrand die gekapt zou worden, is de woonplaats van een beschermde vleermuizensoort en de levensbarende hagedis. Die bomen kappen zou betekenen dat hun habitat verstoord raakt.” Tegen het nieuwe fietspad is de vzw niet. “Wij stellen al jarenlang voor om dat aan de andere kant van de weg aan te leggen, dan moeten er geen bomen gerooid worden.”

Burgemeester Lieven Huys countert meteen dat voorstel. “Als we dat doen, betekent dat dat fietsers op twee plaatsen een levensgevaarlijke oversteek moeten maken. Als het fietspad komt waar wij het voorzien hebben, sluit dat perfect aan op het fietspad in Beernem en op het nieuwe fietspad dat naar Ruiselede leidt.”

De burgemeester heeft ook begrip dat er onderzoek gebeurt om de aanwezige vleermuizenpopulatie daar in stand te houden. “Er zou ongeveer 8.000 vierkante meter aan bos verdwijnen, maar dat kan gecompenseerd worden. Dat is overigens al deels gebeurd. Maar we moeten ook durven kiezen. We worden langzaam maar zeker steeds meer een fietsland. En we moeten oog hebben voor de veiligheid van onze fietsende kinderen en burgers. Ik ben dan ook verrast door de wending in het dossier. Het kan toch niet zijn dat vleermuizen een fietspad tegenhouden die voor alle inwoners van Wingene en Beernem super belangrijk is. Niemand is gewonnen bij een lange juridische strijd waar er enkel maar verliezers zijn en dan vooral de fietser.”

De bal ligt nu opnieuw in het kamp van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB). “Zij moeten nu beslissen welke verdere stappen er kunnen genomen worden. Morgen (donderdagnamiddag, red.) zitten we met de betrokken gemeentes, Beernem en Wingene, nog eens samen met AWV en ANB om te kijken welke opties we hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier