Vlaams minister Lydia Peeters brengt vier knelpunten op Avelgemse schoolroutes al fietsend in kaart

Minister Lydia Peeters fietste het traject samen met burgemeester Lut Deseyn, een aantal schepenen, enkele leerlingen uit de beide scholen alsook Sabrina Isebaert, moeder van Justine Vandemeulebroucke die op dit traject het leven liet.© Gerda Verbeke
Minister Lydia Peeters fietste het traject samen met burgemeester Lut Deseyn, een aantal schepenen, enkele leerlingen uit de beide scholen alsook Sabrina Isebaert, moeder van Justine Vandemeulebroucke die op dit traject het leven liet.© Gerda Verbeke
Gerda Verbeke

Op dinsdag 18 mei fietste Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met een delegatie uit Avelgem langs de Oudenaardsesteenweg (N8) richting Kerkhove. De fietstocht liep langs een viertal knelpunten gelegen op de schoolroutes langs de gewestweg N8 die Avelgem doorkruist.

“Ik pak alvast drie van de vier knelpunten aan. Het is nodig om een versnelling hoger te schakelen omdat ik iedereen op de fiets wil en dit uiteraard in veilige omstandigheden”, stelde minister Peeters (Open VLD).

Veilige fietsinfrastructuur en veilige schoolroutes

Minister Peeters fietste het traject samen met burgemeester Lut Deseyn, een aantal schepenen, enkele leerlingen uit de beide scholen alsook Sabrina Isebaert, moeder van Justine Vandemeulebroucke die op dit traject van Kerkhove naar Avelgem op 12-jarige leeftijd het leven liet bij een dodehoekongeval op 31 mei 2012 op weg naar het Sint-Jan Berchmanscollege.

“Deze legislatuur is het aanpakken van dergelijke knelpunten een van de topprioriteiten”, aldus minister Peeters. “Als ouder weet ik hoe belangrijk het is om een veilige fietsroute naar school te hebben. Iedereen moet zijn kinderen met een gerust hart met de fiets naar school kunnen sturen.”

“Daarom zet ik zowel in op veilige fietsinfrastructuur als op veilige schoolroutes.”

Minister volledig overtuigd door plaatsbezoek

De fietsroute startte aan het GO! atheneum Avelgem en liep langs de Oudenaardsesteenweg (N8) richting Kerkhove waarbij ze de vier knelpunten passeerden: de fietsoversteek centrum Waarmaarde, de fietsoversteek van de Oudenaardsesteenweg ter hoogte van het kruispunt aan de Hulstraat, de fietsoversteek van de Oudenaardsesteenweg ter hoogte van het kruispunt van de Ruggestraat en het fietspad langs de Oudenaardsesteenweg tussen de Hulstraat en de Brugstraat.

Iedereen moet zijn kinderen met een gerust hart met de fiets naar school kunnen sturen

“Als minister vind ik een plaatsbezoek belangrijk om met mijn eigen ogen te zien hoe de verkeerssituatie is. Door mijn bezoek ben ik volledig overtuigd: de eerste drie knelpunten pak ik het komende jaar nog aan”, verzekert de minister.

Bijkomend onderzoek

“Voor het vierde knelpunt is nog bijkomend onderzoek nodig maar ook dat volg ik op de voet op. De kritiek dat het zo lang duurt vooraleer de overheid structurele ingrepen doet om de schoolgaande jeugd van veiligere schoolroutes te voorzien, is terecht.”

“Ik schakel een versnelling hoger en voorzie 355 miljoen euro voor fietsinfrastructuur en 90 miljoen euro om gevaarlijke punten aan te pakken. Alle lokale besturen werden aangeschreven waarop we 825 reacties ontvingen om schoolroutes veiliger te maken.”

30 miljoen euro

Minister Peeters wil inzetten op twee sporen ten behoeve van meer verkeersveiligheid. Voor schoolroutes op gewestwegen werden lokale besturen gevraagd om knelpunten in kaart te brengen. Voor schoolroutes op gemeentewegen kunnen lokale besturen subsidies krijgen om ingrepen te doen.

“Doel is dat straks alle fietsroutes zo veilig mogelijk zijn ingericht”, vervolgt minister Peeters. “In totaal trek ik hiervoor 30 miljoen euro uit. Wat Avelgem betreft, gaat het om knelpunten op schoolroutes op gewestwegen.”

Elk kind dat sterft in het verkeer is er een te veel

“Ik wil iedereen op de fiets, zeker wat betreft het woon-schoolverkeer. Maar dat moet uiteraard in veilige omstandigheden kunnen verlopen. Een onveilig kruispunt of een gebrek aan comfortabele fietsinfrastructuur, ontmoedigt mensen om de fiets te nemen en daar willen we vanaf.”

Oversteekplaatsen beter accentueren

“Onze gemeente wordt doorkruist door gewestwegen”, zegt burgemeester Lut Deseyn die de bevoegdheid Mobiliteit deelt met schepen Platteau.

“In totaal gaat het hier over 2.000 leerlingen. We zijn dan ook heel dankbaar dat de minister hier oog voor heeft en de intentie heeft om deze schoolroutes maximaal te verbeteren door bijvoorbeeld oversteekplaatsen beter te accentueren met verlichting en rode asfalt.”

Leven voor en leven na Justines ongeval

Sabrina Isebaert vertelt dat veilig verkeer haar heel nauw aan het hart ligt en dat een kind verliezen iets is dat je niemand toewenst.

“Er is een leven voor en een leven na het ongeval van Justine”, stelt de moeder. “Elk kind dat sterft in het verkeer is er een te veel. Ik ben blij dat onze burgemeester zich zo inzet voor veiliger verkeer en dat ik erin betrokken word.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier