Veilig in het verkeer dankzij Meester op de fiets

Redactie KW

Op vrijdag 25 juni werkte de Vrije Basisschool Baliebrugge samen met de Stichting Vlaamse Schoolsport. Samen boden ze de kinderen van het eerste en het tweede leerjaar het project ‘Meester op de Fiets’ aan. De kinderen leerden hoe ze zich op een veilige manier in het verkeer moeten begeven met de fiets.

‘Meester op de Fiets’ is een fietsvaardigheidsproject voor kinderen uit de lagere scholen waarbij Moev, Vias en Mobiel 21 de handen in ekaar sloegen. Met deze samenwerking willen ze de fietsvaardigheid bevorderen bij de leerlingen van de lagere scholen. Het project werd ontwikkeld met de steun van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming.

Fietsparcours

Met het project kan een school een fietsmeester of fietsjuf uitnodigen, die samen met de leerkracht op school praktische fietseducatie geeft aan de leerlingen. Zo willen ze leerlingen de kans geven om op een leuke en veilige manier meer te leren over gedrag in het verkeer. Eerst in een beschermde omgeving zoals op de speelplaats of een verkeerspark, daarna in het echte verkeer.

De fietsmeester of -juf brengt speciaal ontworpen materialen mee en stelt een fietsparcours op in de school. Naast de fietslessen op school met een praktische handleiding, ontwikkelden ze ook lesfiches voor theoretische lessen in de klas , praktijkfiches per leerjaar, tips voor ouders algemeen én voor tips voor ouders voor fietsvaardigheidstraining thuis.

Parking

De speelplaats van de Vrije Basisschool Baliebrugge leek geen geschikte locatie voor dit event. Juffen Leentje en Karine kregen de parking aan het sportveld ter beschikking van de gemeente. Daar konden de kinderen hun fietsvaardigheid oefenen. (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier