Rousdammestraat krijgt tweerichtingsfietspad

Burgemeester Lies Laridon op de plaats waar het fietspad zal komen.©type=
Burgemeester Lies Laridon op de plaats waar het fietspad zal komen.©type="Seq" annie callewaert ACK
Redactie KW

Aansluitend op het bestaande fietspad vanaf Diksmuide naar Pervijze wordt in de Rousdammestraat een nieuw fietspad aangelegd.

“Het heeft lang geduurd voor alles rond was omdat er eerst een aantal onteigeningen moesten verwezenlijkt worden, het dossier op de gemeenteraden van Diksmuide en Veurne moest komen om dan ook nog eens voor de provincieraad te komen, maar op 17 december kregen we groen licht van de provincie: het fietspad komt er”, verzekert burgemeester en provincieraadslid Lies Laridon.

“Het is een samenwerking van Diksmuide, Veurne, de provincie en met de hulp van het fietsbond die ervoor zorgde dat het nieuwe fietspad er komt. Op die manier zullen fietsers veilig de verbinding Veurne-Diksmuide kunnen maken.”

Onteigeningen

Het wordt een tweerichtingsfietspad dat vanuit Diksmuide aan de linkerkant van de weg komt. “Om voldoende ruimte te hebben voor het fietspad en voor een strook tussen het fietspad en de rijweg moesten er een aantal onteigeningen gedaan worden. Het fietspad verandert van as ter hoogte van de Zoutenaaiestraat.”

Daar worden de nodige aanpassingen aan de weg gedaan zoals een middengeleider, alsook aan het kruispunt met de Pervijzestraat waar het nieuwe fietspad zal aansluiten op het bestaande fietspad van Pervijze naar Diksmuide.

Fietsfonds

De totale kosten voor het realiseren van het fietspad worden op net geen 1,5 miljoen euro, exclusief btw geraamd. “De kostennota wordt gedragen door de provincie West-Vlaanderen en de steden Veurne en Diksmuide. Het aandeel van stad Diksmuide is daarbij 173.352.30 euro, de prijs voor de onteigeningen. Het fietsfonds draagt daarvan een groot deel van de kosten.”

“Het nieuwe fietspad zal zo’n 4,5 km lang zijn waarvan ongeveer een 2 km op Diksmuids grondgebied. Tijdens deze legislatuur zijn er voor 40 miljoen euro aan provinciale middelen uitgetrokken voor fietsinvesteringen, een verdubbeling vergeleken met de vorige beleidsperiode. Dit is een van de negen werven die in 2021 zijn gepland”, aldus nog burgemeester en provincieraadslid Laridon.

“Het nieuwe fietspad is niet alleen vrijliggend, maar zal ook voorzien zijn van ledverlichting. Zo wordt er voor extra comfort en de veiligheid van de fietser gezorgd.”

Bietenstations

Langs het traject van het fietspad liggen verschillende bietenvelden, waar nu nog vrachtwagens gemakkelijk bij het veld raken. Ook voor hen werd een oplossing gezocht en gevonden: er zullen bietenstations worden voorzien waardoor de vrachtwagens niet op de weg moeten staan om de bieten te laden.

“De startnota van dit dossier dateert van bijna 10 jaar geleden en de werken kunnen nu in 2021 starten en zullen een 160 werkdagen in beslag nemen”, aldus Lies Laridon. “Met dit nieuwe fietspad wordt een kortere weg tussen Diksmuide en Veurne en de tussenliggende deelgemeenten zoals Avekapelle gerealiseerd, wat voor fietsers die van en naar school en werk een tijdbesparing betekent maar ook en vooral de mogelijkheid biedt om door een mooi, natuurrijk landschap te fietsen.” (ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.