Roos Lambrecht (Groen) wil actieplan tegen fietsdiefstallen

Groen-raadslid Roos Lambrecht. © (foto RB)
Redactie KW

Volgens raadslid Roos Lambrecht (Groen) zijn er regelmatig fietsdiefstallen in de gemeente. Ze pleit dan ook voor een actieplan en voor meer fietsstallingen.

“Steeds meer mensen maken gebruik van de fiets, wat in onze gemeente toe te juichen is”, steekt raadslid Roos Lambrecht van wal. “De fietsers investeren hiervoor in een degelijke tweewieler. Maar heel dikwijls lees ik op sociale media klachten over fietsdiefstallen in Beernem. Daarom denk ik dat het noodzakelijk is om een actieplan op te stellen, in overleg met de politie, over wat er gedaan kan worden om deze diefstallen te vermijden. Zo kunnen we onderzoeken of het aangeven van een fietsdiefstal gebruiksvriendelijk is, of de mensen hiervan een bevestiging krijgen en wat er met de aangifte gedaan wordt.”

Extra stallingen

Raadslid Lambrecht vraagt ook om na te gaan waar nog extra fietsstallingen kunnen komen en om de huidige fietsstallingen te evalueren en te verbeteren. “Een aantal fietsdiefstallen gebeurt aan het station. Dan vraag ik me af of er voldoende veilige fietsstallingen en camera’s aanwezig zijn. Ik denk dat dit in de toekomst wel in orde zal komen. Een plannetje van de gemeente met alle veilige fietsstallingen op een parkeerplan voor fietsers zou nuttig zijn. Ik vraag het inzetten op bewustmakingsacties, zoals informatie over goede fietssloten, graveermomenten, … Dit actieplan moet dan ook naar de bevolking gecommuniceerd worden”, aldus het raadslid.

Bewustmakingsacties

Burgemeester Jos Sypré liet meteen enkele suggesties van Roos Lambrecht nakijken door de dienst mobiliteit en door de politie. “Fietsdiefstallen worden aangegeven via een aangifte aan het onthaal, politie on web en de 101 bij heterdaad fietsdiefstal. Men maakt steeds een PV op en geeft de burger een attest van klachtneerlegging. Verder onderzoek gebeurt door de wijkinspecteur. Tevens onderzoeken we waar er nog extra fietsstallingen kunnen komen, evalueren en verbeteren de huidige fietsstallingen. We weten dat een aantal fietsdiefstallen aan het station gebeurt. We zullen veilige fietsstallingen en camera’s plaatsen, tevens fietsbeugels voorzien waar men de fiets kan bevestigen met een slot en plaatsen camera’s op de hellingen die de volledige fietsstalling coveren. Ten slotte zetten we in op bewustmakingsacties, die via Open Blad en via de mediakanalen bij de burger terecht komen. In juni werden aan de drie stations van de politiezone 177 fietsen gegraveerd, waarvan 78 voor Beernem. In september waren er van de 419 gegraveerde fietsen 118 voor Beernem”, legt Jos Sypré uit. (Regi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.